Dětské vlásky: Jak na to, aby péče byla bez slziček

 

Mytí vlasů u dětí leckdy připomíná spíše boj a česání mučení. Slzička pak často ukápne nejen ratolestem, ale také rodičům. Jak na to, aby byla péče o dětské vlásky dostatečná a zároveň bezproblémová?

Miminko naučte snášet vodu, školáka samostatnosti

Je jasné, že jinak se budete o vlásky starat u novorozence a jinak u školáka. Pojďme se teď podívat, jak se vlasy a péče o ně liší dle věku ratolesti.

Novorozenec potřebuje vodu

Miminka mají jemné vlásky, které se příliš nemastí ani nešpiní, proto není nutné (ani vhodné) používat šampon. Stačí vlasy jednou týdně opláchnout vodou a poté jemně vysušit kojeneckou osuškou. Pokud má vaše dítko vlásků více, můžete je také lehce pročesávat. A jaký kartáč na vlasy je pro miminko vhodný? Jedině s jemnými štětinkami.

Jak vidíte, při péči o vlásky se v prvních měsících života vašeho děťátka příliš nenadřete. O to důležitější však je na tyto činnosti dítě zvykat. Zejména pokládání do vody na záda, polévání hlavičky a opatrné namáčení obličeje mokrou žínkou pomohou k tomu, aby v dalších měsících a rocích nebylo mytí vlasů pro děti žádný problém.

Vlasy novorozence jsou pouze přechodné. Postupně vypadají a nahradí je vlasy nové, pevnější a hustší. Tato výměna vlasů probíhá u dětí zhruba od 6 měsíců věku.

V 6 měsících pořiďte dětský šampon

Mytím zbavujete vlasy a pokožku hlavy potu a nečistot, ale zároveň také kožního mazu, který kůži chrání. Proto používejte pouze kvalitní šampony vyrobené speciálně pro děti.

  • Vyhněte se produktům s chemickým složením, které by mohly podráždit citlivou pokožku hlavy vašeho miminka.
  • Pořizujte certifikované a dermatologicky testované prostředky dětské kosmetiky.
  • Nemyjte miminku vlásky šamponem pro dospělé, má odlišné pH a mohl by vlásky a pokožku hlavy příliš vysušit.

Správný dětský šampon obsahuje přírodní oleje a nepálí při případném zanesení do očí.

 

Jak často mýt dětem vlasy právě v tomto věku? Podle zašpinění a zpocení jednou až dvakrát týdně. Nezapomínejte důkladně opláchnout vzniklou pěnu a pro rozčesávání používejte kartáč se zakulacenými zoubky.

Jakmile začne děťátko samo sedět, může při mytí vlásků vzniknout problém. Ratolest se často nechce položit zpátky na záda a při oplachování hlavy vsedě stéká voda přes obličej. To může být nepříjemné, pokud si dítko dosud dostatečně nezvyklo. Ale nezoufejte. Existují různé ochranné kšilty, se kterými bude mytí vlásků hračka.

Předškolní a školní věk je hlavně o účesech

Požadavky na šampon jsou stejné jako v předchozím případě, stejně jako na četnost a způsob mytí. U delších vlasů je vhodné používat šampon s kondicionérem, aby šly lépe rozčesávat.

Spíše než mytí se v tomto věku stává oříškem česání. Ale i tady se dá obejít bez slziček. Vsaďte na revoluční kartáče Wet Brush Original Detangler, které zaručují rozčesávání s o 55 % menší námahou a o 45 % menším poškozením vlasů. Hřebeny jsou vyráběny v mnoha barvách a potiscích, které budou vaše děti bavit.

 

Varianty Kids mají speciálně dimenzovanou rukojeť tvarovanou tak, aby se vešla do malé ručičky. Vaše dítě si může vlásky začít česat samo a bez problémů.

Jak na vlasy teenagerů

Dospívající se často potýkají zejména s mastnými vlasy, volit byste měli vhodný šampon. Pokud si váš potomek ještě nechá poradit, doporučte mu/jí vyzkoušet domácí masku na vlasy. A i tato věková kategorie si určitě vybere mezi hřebeny Wet Brush ten svůj, se kterým si vlasy rozčeše snadno a bez poškození.

Padání vlasů u dětí a problémy s pokožkou hlavy

V prvních týdnech po narození se mohou objevit problémy s vlásky či pokožkou. Nejčastější potíží bývá seboroická dermatitida, která se projevuje bílými, žlutými až hnědými šupinkami ve vlasaté části hlavy nebo nad čelem. Nejedná se o nic závažného, obvykle stačí promazávat vlasovou část kvalitním dětským olejem, vždy se však nejprve poraďte s vaším pediatrem.

 

U větších dětí se mohou objevit lupy. Opět platí, že o vhodném šamponu na lupy pro děti by měl rozhodnout lékař, případně lékárník. A sami rozhodně nezkoušejte ani přípravky na podporu růstu vlasů u dětí. Pokud řešíte, jak podpořit růst vlasů u dětí, začněte správnou stravou, která by měla obsahovat dostatek vlákniny, esenciálních mastných kyselin a bílkovin. A nezapomeňte ani na vitamíny.

Jakmile začne ratolest více navštěvovat dětský kolektiv, čeká vás minimálně jednou odvšivovací anabáze. Kromě vlasů a pokožky hlavy je třeba zlikvidovat hnidy i z polštářů, povlečení či pokrývek hlavy. Počítejte tedy nejen s nákupem účinných vlasových prostředků, ale také s velkým prádlem.

Pokud se vyskytnou jiné problémy, zejména nadměrné vypadávání vlasů u dětí, co nejdříve navštivte pediatra, který musí správně stanovit diagnózu. Včasná léčba může zastavit vypadávání vlásků dítěte a tím i slzy rodičů.

Pečujte o dětské vlásky s láskou a kvalitou

Lásku dodáte vašim dětičkám vy, s kvalitou pomůžeme my. Zakládáme si na pečlivém výběru sortimentu, který sami zkoušíme a můžeme tedy bez obav doporučit. Dbáme na to, abychom nabízeli produkty vysoké kvality a s co nejšetrnějším složením. Tak se pusťte do vybírání, maminky.

Přihlaste se do newsletteru

Akční nabídky a čerstvé články na váš e-mail

Chcete se dozvědět jako první o výhodných nabídkách a zajímavých článcích ze světa kosmetiky a zdravé výživy? Odebírejte náš občasný newsletter.