Ekologické opalovací krémy versus chemické. Jak to s nimi doopravdy je?

 

Opalovací krémy chrání naši pokožku před slunečním zářením dvěma způsoby – buď pomocí chemických, nebo minerálních filtrů. První varianta může v některých lidech vyvolat dojem, že tyto opalovací krémy jsou na rozdíl od druhého typu škodlivé. Není to však takhle jednoznačné, proto si pojďme na problém trochu posvítit.

Druhy opalovacích krémů dle typu filtru

Z výše uvedeného je zřejmé, že existují minerální opalovací krémy, které chrání před UV zářením na základě minerálních filtrů. Ty po aplikaci zůstávají na povrchu kůže a fyzicky zabraňují pronikání škodlivých paprsků dovnitř.

Druhou možností jsou opalovací krémy s chemickým filtrem, které se do pokožky vstřebávají a v ní pak UV záření pohlcují. Zjednodušeně by se dalo říci, že opalovací krémy s minerály působí jako štít, zatímco varianty s chemickými filtry jako houba.

Je však chyba si myslet, že krémy s minerálním SPF jsou čistě přírodní. Minerály, které se jako filtry používají, mají dehtově černou barvu a vysoký podíl olova. Musí se tedy upravit, aby získaly ty správné vlastnosti a podobu.

Na druhou stranu neustálé inovace v oblasti chemických filtrů vedou ke zvýšení bezpečnosti jejich používání a stále platí, že chemická ochrana je lepší než žádná.

Oba typy opalovacích krémů mají své výhody a nevýhody, se kterými vás teď seznámíme.

Opalovací krémy s chemickými filtry více vydrží

Opalovací krémy s chemickým filtrem se snadno roztírají a nezanechávají na pokožce skvrny. Jsou lepší pro sportovní aktivity, protože se ubrání potu a tak snadno se nesmývají ani ve vodě.

Nevýhodou je, že chemické filtry se aktivují 15–20 minut po aplikaci a na přímém slunci je musíte nanášet opakovaně. Mohou ucpávat póry a nejsou vhodné pro citlivou pokožku.

Opalovací krémy, který neškodí korálům

V roce 2018 se u látek oxybenzon a octinoxate (chemické filtry) řešil škodlivý dopad na korály. Experti však potvrdili, že hlavní příčinou je globální oteplování a čím dál tím vyšší teplota vody. Přesto někteří výrobci opalovacích krémů učinili opatření a garantují, že jejich produkty nemají vliv na podmořský ekosystém. Jde například o značky:

 

Opalovací krémy s minerálními filtry

Opalovací krémy s fyzikálním filtrem fungují ihned po nanesení. Obsahují přírodní UV filtry v podobě oxidu zinečnatého a oxidu titaničitého a nevstřebávají se do kůže. Jsou tedy šetrné a vhodné pro lidi s citlivou pokožkou i pro ty, kteří se obávají dlouhodobého působení chemických složek. Mezi fyzikálními přípravky najdete také minerální opalovací krémy na obličej.

Nevýhodou těchto bezpečných opalovacích krémů je tendence zanechávat na pokožce bílý povlak či skvrny a nutnost častější aplikace, protože se ve vodě snadno smyjí. Také příliš neodolávají potu.

Protože se opalovací přípravky s minerálními filtry hůře aplikují, někteří výrobci pro lepší roztíratelnost minerály rozbíjí na nanočástice, které se mohou do pokožky vstřebávat a mít tak dopad na lidské zdraví. Proto se nejprve přesvědčte, že přípravek nanočástice neobsahuje.

 

Jak vybrat ideální opalovací krém

Ohledně toho nejdůležitějšího – ochrany před UV zářením – nelze s jistotou říci, které filtry jsou účinnější. Prostředky s minerálními filtry se hůře nanáší a snáze se setřou, takže nemusí pokožce poskytnout dostatečnou ochranu. Na druhé straně na chemické filtry se můžete spolehnout více, ale zase se vstřebávají do pokožky a tam se rozkládají, což může mít v dlouhodobém horizontu dopad na lidské zdraví.

Rozhodovat se můžete podle situace. Na citlivou a jakkoli poškozenou pokožku použijte opalovací prostředek s minerálními filtry, při sportu a častém koupání sáhněte po krému s chemickými filtry.

S nákupem neotálejte

Sami vidíte, že nic není černobílé a že zdánlivě bezpečný opalovací krém takový být vůbec nemusí. U nás však najdete jen pečlivě prověřené, kvalitní a šetrné přípravky. A protože sluníčko už začíná vystrkovat své paprsky, na nic nečekejte a pořiďte si opalovací přípravky včas.

Přihlaste se do newsletteru

Akční nabídky a čerstvé články na váš e-mail

Chcete se dozvědět jako první o výhodných nabídkách a zajímavých článcích ze světa kosmetiky a zdravé výživy? Odebírejte náš občasný newsletter.