Průvodce světem doplňků stravy a vitamínů pro ženy

 

Aby naše tělo dobře fungovalo, potřebuje dostatek konkrétních živin, které bychom mu měli dodat správnou stravou. Ne vždy je to však možné – pak přicházejí na řadu potravinové doplňky a vitamíny. Jejich výběr se řídí tím, co náš organismus postrádá, s čím se právě potýká. A to se většinou odvíjí od našeho věku.

Vitamíny pro dospívající dívky: vsaďte na B6 a hořčík

Všechny určitě dobře víme, jak s námi hormony dokážou „zacvičit“. U dospívajících slečen je hormonální nerovnováha na denním pořádku, takže se potýkají se změnami nálad a zhoršenou pletí.

K ustálení hladiny hormonů nejlépe poslouží vitamín B6, který má pozitivní vliv na:

  • menstruaci,
  • náladu,
  • stav pokožky.

Hořčík přispívá ke zklidnění nervové soustavy a podporuje kvalitní spánek, což je potřebné snad v každém věku, nicméně teenagerky bývají k rozrušení přece jen náchylnější. Hořčík dokáže také zmírnit menstruační křeče.

Další vitamíny, které mladé slečny ocení:

  • zinek pro správnou činnost kognitivních funkcí,
  • vápník a vitamín D pro pevné kosti a zuby,
  • v případě silnější menstruace železo pro doplnění krevní ztráty, která může zapříčinit větší únavu a nesoustředěnost.

A nezapomeňte na podporu imunity. Během dospívání už je imunitní systém sice vyvinutý, ale vlivem procesů souvisejících s tímto obdobím může dojít k jeho dočasnému narušení.

 

Doplňky stravy pro ženy po dvacítce: krása, vitalita a plodnost

Ve věku zhruba 20–35 let si užíváme života plnými doušky a nechceme, aby nás cokoliv brzdilo. Pro podporu skvělé kondice a zdraví je vhodné zařadit jako doplněk stravy koenzym Q10. Jeho produkce po 25. roku věku totiž výrazně klesá, čímž se snižuje naše vitalita. Koenzym Q10 pozitivně ovlivňuje také plodnost.

Žena chce být krásná v každém věku, ale v tomto aktivním období snad nejvíce – chodíme častěji do společnosti, možná pokukujeme po vhodném partnerovi. Pak můžeme užívat suplementy, které dokáží napravit naše prohřešky z dospívání (časté barvení vlasů, neodličování se na noc apod.) a vrátit naší pleti, vlasům i nehtům jejich krásu a zdraví.

 

A pak přijde období, kdy začneme přemýšlet o miminku. Početí můžete podpořit zmíněným koenzymem Q10, zinkem nebo kombinací dalších vhodných látek a nezapomeňte začít včas užívat kyselinu listovou, o jejímž významu se dočtete níže.

Jaké vitamíny brát v těhotenství a při kojení

Hlavní doplněk stravy pro těhotné je kyselina listová, jinak také vitamín B9, folát nebo folacin. Působí jako prevence vrozených vad u miminka. Pro dosažení optimálního množství v organismu je nutné začít ji užívat s dostatečným předstihem, ideálně už 3 měsíce před začátkem snahy o otěhotnění.

Je potřeba zdůraznit, že v tomto období je nejdůležitější dodržovat zdravou životosprávu. Těhotenství však klade na ženské tělo mnohem vyšší nároky, proto je někdy třeba mu trochu pomoci. Produkty označované jako vitamíny pro těhotné obsahují optimální kombinaci vitamínů, minerálů a dalších látek, které nám mohou v době těhotenství chybět.

 

Vitamíny pro kojící matky by měly obsahovat zejména:

  • jód,
  • vitamíny A, C a D,
  • vápník,
  • B-komplex,
  • cholin,
  • omega-3 mastné kyseliny (DHA a EPA).

Hledáte-li nejlepší vitamíny pro kojící matky, pak by to měl být preparát obsahující výše uvedené.

Nejlepší vitamíny pro ženy po 40: podpořte svou krásu i psychiku

Buďme upřímné – po čtyřicítce si připadáme méně atraktivní i vitální. Často za sebou máme péči o malé děti, kdy se na nás podepsal nedostatek spánku i času sama na sebe. Možná se teď i více stresujeme, ať už kvůli ratolestem, nebo práci, a naše pozornost a soustředění není v nejlepší formě.

Tady přicházejí na řadu doplňky, které podpoří mozkovou činnost a mentální zdraví.

 

Oceníme i výše zmíněné preparáty pro krásné vlasy, nehty a pleť, důležitou roli zde sehraje také koenzym Q10, který účinně pomáhá:

Suplementy pro ženy během babího léta života

Po překročení prahu padesátky si začínáme všímat změn v různých oblastech života, ať už jde o zdraví, vzhled, či sex. Přichází menopauza, která nám na klidu nepřidá. A schopnost vstřebávat vitamíny ze stravy prudce klesá. Pokud jsme dosud nesáhly po žádných potravinových doplňcích, teď se tomu už nejspíš nevyhneme.

Vitamíny pro ženy po 50 by měly zajistit hormonální rovnováhu a zvýšit vitalitu i libido. Také je vhodné začít užívat:

  • vitamín B12, který hraje významnou roli při správném fungování mozku a při tvorbě červených krvinek,
  • vitamín A, důležitý pro posílení kostí, nehtů a zubů stejně jako pro zdravou pleť,
  • vitamín D, který posiluje imunitu, snižuje záněty v těle a pozitivně ovlivňuje období po menopauze.

Na trhu dnes najdete pro období menopauzy doplňky stravy obsahující vše uvedené a v optimálním množství.

Vitamíny pro ženy 60+ by měly reflektovat zejména zvýšenou zátěž na pohybový aparát, sníženou imunitu a klesající vitalitu. Doporučujeme začít užívat přípravky, které:

Dopřejte si nejlepší vitamíny pro ženy v každém věku

Myslete na to, že potravinové doplňky v žádném případě nenahradí kvalitní a vyváženou stravu. Mohou však pomoci, pokud se nám nedaří získat potřebné množství vitamínů z potravin. Pokud potřebujete podpořit svoje zdraví a krásu, už víte, jak vybírat. Tak se do toho klidně pusťte.

Přihlaste se do newsletteru

Akční nabídky a čerstvé články na váš e-mail

Chcete se dozvědět jako první o výhodných nabídkách a zajímavých článcích ze světa kosmetiky a zdravé výživy? Odebírejte náš občasný newsletter.