Jak má vypadat podzimní péče o pleť, aby byla krásná a svěží

 

Stejně jako roční období by se měla měnit naše péče o pleť, protože různá teplota a vlhkost vyžadují jiné postupy. Na přelomu léta a podzimu je v první řadě potřeba dát pokožku do pořádku, protože ať se nám to líbí, nebo ne, léto se na ní vždycky podepíše. Jako druhý krok musíte pleť připravit na chladnější a sušší vzduch. Jak na to?

Proč na podzim změnit péči o pokožku

Hlavní změnou mezi létem a podzimem je pokles vlhkosti, který se ještě prohloubí, jakmile se v interiérech začne topit. Jednoduše řečeno – v létě nemá pokožka problém udržet se hydratovaná díky okolní vlhkosti, s podzimem vlhkost klesá, ochranná bariéra kůže se narušuje a zvyšuje se její citlivost.

A je toho více:

  • Chladnější teploty zvyšují náchylnost pokožky k vysoušení.
  • Podzimní povětrnostní podmínky zhoršují citlivost a kůže vykazuje větší podráždění.
  • Domněnka, že v chladných měsících nepotřebujete opalovací krém, zvětšuje riziko spálení a dalších škodlivých účinků slunečního záření.
  • Suché klima znamená, že pokožka produkuje více kožního mazu, což vede k vyššímu výskytu pupínků.

Dopřejte pokožce zotavení po létě

Pokud jste léto nestrávili zavření doma, dostala vaše pokožka pravděpodobně „zabrat“. Nejen lidé s citlivou kůží tak mohou začátkem podzimu pozorovat určité podráždění. Vrátit pokožku zpátky do formy vám pomohou hutnější vyživující a regenerační krémy, které zároveň vytvoří silnější bariéru a ochranu pro nadcházející chladné měsíce.

 

V akutních případech sáhněte po produktech s vitaminem C, které pokožku rychle uzdraví a rozzáří. Vyrovnává pigmentaci, což pomáhá zvýšit produkci kolagenu. Tyto produkty obsahují také vitamin E, který skvěle hydratuje.

Základem péče o pleť na podzim je důkladná hydratace

Možná si říkáte, že tohle přece platí celoročně. Pravda je taková, že i hydratace má svá pravidla. V létě platí, že méně je více, co se hydratačního krému týká. Je to proto, že vzduch má více vlhkosti a pomáhá tak pokožce, aby zůstala vlhká a zářivá.

Zejména s mastnější pletí můžete používání hydratačního krému v létě bez následků omezit, nicméně na podzim musejí s pravidelnou aplikací začít úplně všichni.

Věčný letní společník – pot

Pocení už jsme trochu nakousli, ale to kromě vlhkosti přináší i další negativní faktor: pot obsahuje látky, které porušenou pokožku dráždí a zhoršují tak její stav.

Tip číslo 4 bude znít trochu jako sci-fi, ale přidáváme několik rad, které vám pomohou tento bod splnit. Takže: bojujte proti pocení.

  • Na mastnější pleť postačí lehký hydratační přípravek, jako je pleťová voda či mléko.
  • Pro suchou pokožku doporučujeme spíše husté krémy nebo masti.
  • U smíšené pleti použijte na T-zónu lehčí pleťové mléko, na tváře hutnější hydratační krém.
 

Zatímco v létě mohou pleťové oleje zanechávat pokožku příliš mastnou a těžkou, na podzim se je nebojte začlenit. Je to skvělý způsob, jak obnovit rovnováhu vlhkosti během jinak suchých měsíců.

Dermatologové doporučují během podzimu a zimy podpořit hydrataci dalšími způsoby:

A nezapomínejte ani na své rty. Balzám mějte u sebe neustále a pravidelně jej nanášejte. Ten nejenže hydratuje, ale většinou obsahuje i ochranné složky, které v chladných, suchých a větrných podzimních dnech oceníte.

 

Nezapomeňte na ochranu

Tak jako v chladných měsících přidáváme vrstvy oblečení, naše pleť potřebuje to samé. Není od věci přípravky vrstvit. Důležitou zásadou je nanášení produktů od těch nejlehčích po ty, které jsou hutné a mastné – těmi péči zakončíme.

A co ochrana proti UV záření? To je přítomné ve všech čtyřech ročních obdobích, opalovací přípravky byste tedy měli používat i na podzim. Minimálně na obličej a rty. Skvělou volbou může být přechod z opalovacího krému na pudr nebo CC krém obsahující SPF, protože nabízí ochranu, aniž by způsoboval pupínky, a saje přebytečný maz. Zařaďte si ho jako bod 4.

Buďte k pokožce šetrní

Ujistěte se, že při podzimní péči o pleť nepoškozujete epidermis (svrchní vrstvu pokožky). Je čas dát si pauzu od intenzivních ošetření, včetně nadměrného peelingu, a zaměřit se na hydrataci a ochranu.

U peelingu přejděte na jemné prostředky, které použijete maximálně dvakrát týdně. Při čištění pleti se vyhněte pěnivým čisticím prostředkům, protože mají tendenci vysušovat. Místo toho si zvolte jemný čisticí krém a olejové odličovací prostředky.

Vyhněte se také všem produktům, které obsahují vůně a alkohol, a snižte používání exfoliantů a retinoidů. Jedná se o složky, které odlupují povrchové vrstvy pokožky.

Buďte krásná i během sychravého podzimu

Dejte svou pleť do pořádku po náročném létě a pak se soustřeďte na hydrataci, ochranu a šetrnější ošetřování. A jako vždy používejte jen kvalitní prostředky od ověřených výrobců. Přesně takové najdete u nás, tak se rychle pusťte do nákupu, ať můžete s podzimní péčí o pleť začít co nejdříve.

Přihlaste se do newsletteru

Akční nabídky a čerstvé články na váš e-mail

Chcete se dozvědět jako první o výhodných nabídkách a zajímavých článcích ze světa kosmetiky a zdravé výživy? Odebírejte náš občasný newsletter.