5 tipů, jak v létě zabránit zhoršení atopického ekzému

 

Milujeme léto – teplo, koupání, opalování… Tohle všechno je však velká zátěž pro naši pokožku a u lidí s atopickým ekzémem může dojít k akutnímu zhoršení stavu. Letním radovánkám se ale nemusejí vyhýbat – poradíme, co (ne)dělat, aby si léto užili bez vzplanutí.

Slunce a atopický ekzém – jde to dohromady?

Je to paradox. Působení slunečních paprsků, respektive ultrafialového světla, dokáže atopické pokožce pomoci i ublížit. UV záření napomáhá k úbytku buněk v horní vrstvě kůže, které jsou spouštěčem nadměrné imunitní reakce pokožky na alergeny (= atopický ekzém). Navíc na jejím povrchu hubí bakterie a další patogeny, které léčbu ekzému komplikují.

Nadměrné množství UV paprsků však způsobuje nevratné poškození kůže, proto je nejdůležitější letní zásadou se nespálit. Pro atopiky to platí dvojnásob, protože spálení je také typem zánětu, stejně jako ekzém, a jejich kombinace je pro náš organismus velmi náročná.

Tip číslo 1 tedy zní: přípravek na opalování musí být v létě váš nejlepší přítel.

Opalovací krém vhodný pro atopickou pokožku vybírejte pečlivě

Opalovací krémy pro atopiky musí splňovat určité požadavky. Nejvhodnější jsou produkty bez:

  • barviv,
  • parfemace,
  • konzervačních látek.

Úplně ideální je sáhnout po minerálním opalovacím krému, nicméně i přípravky s chemickým filtrem od ověřených značek jsou hypoalergenní a šetrné k pokožce. O „souboji“ těchto dvou typů produktů na opalování si můžete přečíst v článku Ekologické opalovací krémy versus chemické.

Opalovací krémy pro děti s atopickým ekzémem doporučujeme tyto:

 

A co atopický ekzém a bazén?

Delší pobyt ve vodě pro ekzematiky obecně vhodný není, to však neznamená, že by měli na vodní radovánky zapomenout. Stačí naopak myslet na výběr vhodného místa ke koupání a nezanedbat následnou péči.

Je známo, že atopický ekzém a moře je to nejlepší spojení (i když ekzém si to asi „nemyslí“). Mořská voda má díky vysokému podílu soli a minerálů ozdravný efekt. Naproti tomu chlor v bazénech kůži vysušuje a v přírodním koupališti hrozí riziko různého znečištění.

Tip číslo 2: po koupání v bazénu se co nejdříve osprchujte a namažte hydratačním krémem, na koupaliště beze sprch s sebou noste rozprašovač či láhev s čistou vodou.

 

Vlhkost pokožce škodí

Pokud bojujete s ekzémem, zůstat v suchu by mělo být vaší letní mantrou. To se týká nejen mokrých plavek, ale také propoceného oblečení. Častější převlékání se může zdát jako otrava, ale akutní zhoršení ekzému vám letní kratochvíle zkazí daleko víc.

Tip číslo 3: dalšími nejlepšími letními kamarády, kteří jsou vždy po ruce, se stávají náhradní oblečení a plavky.

Věčný letní společník – pot

Pocení už jsme trochu nakousli, ale to kromě vlhkosti přináší i další negativní faktor: pot obsahuje látky, které porušenou pokožku dráždí a zhoršují tak její stav.

Tip číslo 4 bude znít trochu jako sci-fi, ale přidáváme několik rad, které vám pomohou tento bod splnit. Takže: bojujte proti pocení.

  • Ve velmi horkých dnech se držte spíše ve stínu nebo v klimatizovaném prostředí.
  • Pijte hodně vody. To pomáhá tělu udržet si normální teplotu.
  • Noste volné oblečení z prodyšných látek ve světlých barvách.
  • Náročnější činnosti (cvičení apod.) provádějte v časných ranních nebo pozdějších večerních hodinách.
  • A když už se hodně zpotíte, dejte si co nejdříve studenou sprchu.

Hlavně zůstat v klidu

Pokud se vás problém atopického ekzému týká, určitě víte, jak o takovou pokožku pečovat. Základem je každodenní promazávání přípravky, které jsou vhodné a doporučené pro velmi suchou kůži se sklonem k atopii.

 

V neposlední řadě je důležitá psychická pohoda. Menší množství stresu, dostatek odpočinku a příjemná dovolenková atmosféra budou mít na vaši pokožku blahodárný vliv.

Proto tip číslo 5: užijte si léto v klidu. Díky našim radám a kvalitním přípravkům to bude hračka.

Přihlaste se do newsletteru

Akční nabídky a čerstvé články na váš e-mail

Chcete se dozvědět jako první o výhodných nabídkách a zajímavých článcích ze světa kosmetiky a zdravé výživy? Odebírejte náš občasný newsletter.