Esenciální oleje a jejich použití: znáte všechny možnosti?

 

Esenciální oleje dokáží mnohem více než jen hezky vonět. Jejich koncentrovanou sílu můžete využít v péči o krásu a zdraví, skvěle poslouží také jako repelent, což se teď v létě bude hodit. Zjistěte, jaké způsoby použití vonných olejů existují.

Éterické oleje proti komárům a jinému hmyzu

Chcete-li si užít nerušený a bezpečný pobyt v přírodě, vyrobte si domácí repelent. Komáři, klíšťata nebo vosy si ani neškrtnou. Tedy nepíchnou. Repelent z vonného oleje je navíc šetrný k pokožce i k životnímu prostředí.

Je to jednoduché: vybranou esenci smíchejte s nosným rostlinným olejem (např. olivovým, mandlovým apod.), a to v poměru zhruba 40 kapek 100% esenciálního oleje na 50 ml rostlinného oleje. Vzniklou směsí naplňte rozprašovač a můžete nastříkat přímo na kůži. Aplikaci nezapomeňte při delším pobytu venku opakovat.

Při posezení na terase nebo pod pergolou mějte poblíž aromalampu, do ložnice a dětského pokoje umístěte difuzér – 2 až 8 kapek toho správného vonného oleje vám zajistí odpočinek bez odhánění hmyzu a probuzení bez štípanců.

Jaké éterické oleje působí proti hmyzu?

Nejosvědčenější ingrediencí přírodních repelentů je citronela, která efektivně působí zejména proti komárům. Stejně dobře fungují také:

Pokud chcete odradit vosy a pavouky, sáhněte po skořici, cedr odpuzuje také mouchy, blechy, vši a mravence.

 

Jestliže k nějaké „nehodě“ přece jen dojde, aroma oleje použijte k ošetření. Olejová směs, jejíž namíchání jsme popsali výše, zmírní bolest a svědění po kousnutí/bodnutí a napomůže hojení. Tyto účinky mají zejména:

  • levandule,
  • tea tree,
  • aloe vera,
  • lemongrass.

Esenciální oleje jako základ kosmetických přípravků

Proč se přidávají esenciální oleje do kosmetiky? Protože zvyšují přirozenou krásu pokožky a pomáhají s léčbou mnoha kožních neduhů. Pokud s námi souhlasíte, že šetrná přírodní péče je to nejlepší, co můžete své pleti dopřát, mrkněte na českou společnost LuNatura, která přidává kvalitní esenciální oleje do svých mýdel.

Čistě přírodní kosmetický přípravek s éterickým olejem si můžete vyrobit i sami, například tělové máslo na suchou pokožku. Budete potřebovat:

Kokosový olej a bambucké máslo rozpusťte ve vodní lázni a přidejte nosný olej. Dobře promíchejte a nechte zhruba 2 hodiny ztuhnout v lednici. Poté směs přendejte do domácího robota a nakapejte esenciální olej. Míchejte, dokud směs není krémově nadýchaná.

 

Provoňte si život

Ne nadarmo se jim říká vonné oleje. Poskytují zcela přírodní a přirozené provonění a zároveň blahodárně působí na psychiku. Každá rostlina (vůně) disponuje vlastními unikátními účinky a je jen na vás, jakou si vyberete.

  • Levandule přispívá k hluboké relaxaci a klidnému spánku.
  • Máta podporuje chuť k jídlu i správné trávení.
  • Eukalyptus uvolňuje nejen přetíženou mysl, ale také ucpané dutiny.
  • Pačuli podporuje koncentraci a působí antidepresivně.
  • Mandarinka rozptyluje úzkost a harmonizuje psychiku.
  • Mimóza konejší v těžkých životních chvílích.

Zvolit si můžete také, jak používat esenciální olej k provonění. Kromě vonných esencí do svíček a dalších výše uvedených způsobů existuje ještě několik dalších možností. Zkuste použít esenciální olej do sušičky. Nakapejte 10 až 15 kapek vybraného oleje na vlněnou nebo látkovou kouli a vložte do bubnu.

Použít můžete esenciální oleje také do pračky. Přidejte 10–20 kapek přímo do bubnu pračky místo aviváže ihned po máchání. Prádlo se krásně provoní a navíc bude chráněno proti parazitům. K tomu výborně poslouží například ravintsara, která je známá svými antivirovými a antimikrobiálními účinky.

Jaké další domácí použití esenciálních olejů vám poradíme?

  • Provoňte celou domácnost: naplňte nádobu s rozprašovačem vodou, přidejte pár kapek oblíbeného oleje a nastříkejte na koberce, závěsy či pohovku. Látky směs vstřebají a vůni budou uvolňovat dlouhodobě.
  • Éterické oleje jako dezinfekce: 6 kapek vysoce antibakteriálního tea tree oleje nebo dezinfekční borovice smíchejte v rozprašovači se ¼ hrnku octa a horkou vodou a nastříkejte na záchod, vanu, dřez či další povrchy. Nechte 30 minut působit.
  • Odstraňte zápach z bot: na noc vložte do bot vatový tampón nasáklý esenciálním olejem s vůní skořice. Boty budou do rána příjemně vonět a zbaví se případných bakterií či plísní.

Vyrobte si domácí parfém z vonných olejů

Kromě esenciálního oleje budete potřebovat vysokoprocentní alkohol nebo jojobový olej (takzvané médium). Při rozhodování vezměte v potaz, že alkohol se snáze rozptýlí, olej je šetrnější k pokožce. Alkohol je potřeba naředit destilovanou vodou v poměru 1 : 3.

  • Na 10 ml parfému s 20 % vůně budete potřebovat cca 60 kapek éterického oleje.
  • Z celkového množství parfému by měla vůně tvořit 20–40 % a médium 60–80 %.
  • Obě složky smíchejte (vůně a médium) a nechte několik dní odležet v lahvičce z tmavého skla
  • Přelijte do rozprašovače a začněte používat.

Pro parfém z esenciálních olejů doporučujeme jasmín s jeho nepřekonatelnou afrodiziakální energií. Fantazii se však meze nekladou a můžete si klidně vytvořit kompozici tří typů vůní:

  • hlava = vůně, kterou cítíte jako první; tvoří 10–25 % parfému; např. citron, bergamot, bazalka
  • srdce = podstata parfému; tvoří 30–40 % parfému; např. růže, levandule, jasmín
  • země = husté, esenciální oleje, které vůni fixují; tvoří 45–55 % parfému; např. santalové dřevo, pačuli, skořice, vanilka

Pokud se rozhodnete použít esenciální oleje do koupele, nezapomeňte nejprve rozmíchat 3 až 10 kapek v nosném základu (např. 1 dcl mléka, lžička medu nebo rostlinného oleje) a teprve poté přidat do koupele.

Směsi plné přírodní síly. I pro nejmenší

Představili jsme vám všestranné použití éterických olejů. Co jsme však ještě nezmínili, je to, že existují i směsi s konkrétními účinky (proti migréně, pro nastolení harmonie nebo jako pomoc při nachlazení) a také produkty pro naše ratolesti. Například směs Pro andílky podporuje soustředění, směs Dětská uvolňuje vztek a podporuje hravost a kompozice s mátou posiluje dýchání a tiší bolest.

 

Využívejte esenciální oleje naplno

Jak sami vidíte, pro esenciální oleje najdete široké použití v domácnosti i v péči o pleť a o zdraví. Už také víte, do čeho éterické oleje namíchat. Teď už vám zbývá jen nakoupit si kvalitní přírodní vonné oleje. Třeba u nás. Tak se do toho pusťte.

Přihlaste se do newsletteru

Akční nabídky a čerstvé články na váš e-mail

Chcete se dozvědět jako první o výhodných nabídkách a zajímavých článcích ze světa kosmetiky a zdravé výživy? Odebírejte náš občasný newsletter.