Jak se poprat s atopickým ekzémem?

Boj s atopickým ekzémem často začíná už u dětí v kojeneckém věku a často je to běh na dlouhou trať. Atopická dermatitida patří v posledních letech mezi nejčastější kožní onemocnění u dětí a k léčbě je třeba přistupovat komplexně a důsledně.

ekzem 1

Jak se atopický ekzém projevuje?

S největší pravděpodobností už jste v životě nějakého atopika potkali, takže víte, že nejnepříjemnější je to věčné svědění. Na zarudlé, suché, šupinaté pokožce se dělají puchýře (zejména u kojenců), nebo krusty. Nejmenší děti mívají ložiska nejčastěji na předloktí, trupu a dolní části nohou, větší děti na krku, zápěstích, kotnících, stehnech. A dospělí na obličeji, krku a trupu.

Příčin je hned několik: genetické dispozice, poruchy imunity, hormonální aktivity, infekce, strava… Teď už se ví, že při atopickém ekzému nemá pokožka dostatečnou bariéru (izolaci), takže propouští vodu ven a tím pádem se vysušuje, šupinatí a svědí.

Jak se léčí?

Kožnímu lékaři většinou stačí jen pár vteřin na to, aby spolehlivě rozpoznal rozjetý atopický ekzém u vás nebo vašeho dítěte. Předepíše vám kortikosteroidy, které tlumí nejhorší projevy zánětu. Ve druhé fázi léčby je důležité hojící se kůži i několikrát denně promašťovat speciálními přípravky na atopickou pokožku. Ty pomáhají obnovit narušenou vrstvu kůže a udržet tak vlhkost tam, kde má být.

Při léčbě atopického ekzému však nemůžete spoléhat jen na mastičky. Projevy ekzému se stále častěji dávají do souvislosti s kvalitou životosprávy (obecně se doporučuje zejména u malých dětí omezit hlavní alergeny jako je kravské mléko, vejce, pšenice, sója, ořechy, kakao…). K rapidnímu zmírnění projevů u dospělých mnohdy napomohl detox a očistné kůry.

5705_xemose-baume-oil-200ml

Správná péče o kůži

Správná péče o kůži je alfou i omegou při životu s ekzémem.

Z nabídky Inve Beauty jsme vybrali tři značky, které vyvinuly speciální pečující řady právě pro lidi s atopickým ekzémem. Snad vám naše tipy na šetrné kosmetické přípravky nekonečný boj s ekzémem alespoň trochu usnadní.

  1. Uriage – Xémose
    Francouzská značka Uriage ve své kosmetice využívá termální vodu z pramene Uriage a řada Xémose je určena pro velmi suchou až atopickou kůži.

 

Najdete v ní kompletní řadu produktů ke zklidnění suché pokožky od oblíbených olejových balzámů a mastí až po zklidňující balzám na rty a protisvědivou mlhu.

214-1_ato-sprch-olej-1000ml

  1. Bioderma – Atoderm

Suchou pokožku řeší i populární značka Bioderma s patentovaným vzorcem Atoderm, který biologicky obnovuje hydrolipický film (tenký ochranný film na povrchu kůže.

Prohlédněte si celou nabídku přípravků péče o suché tělo a obličej a dovolte nám jedno doporučení. Pokud bychom měli jeden z produktů vybrat, je to Atoderm sprchový olej, který nejen, že pokožku při sprchování rovnou zvláčňuje, ale chrání ji před vnějšími vlivy a dokonce před bakterií Staphylococcus aureus způsobující záněty.

  1. SVR – Topialyse

Řada Topialyse je určena všem, kteří mají sklon k atopické, suché a podrážděné pokožce.

            Z jejich nabídky vám můžeme doporučit například výživný balzám na rty nebo čisticí micelární olej pro suchou až atopickou pokožku.

Právě teď, když udeřily první mrazy, dostává zabrat i zdravá pokožka.
Víte,
jak o pleť v zimě pečovat?