Péče o dítě je sice náročná, ale láskou placená práce

Rodičovství je dřina, ale nemusí být. Prvních pár dní po příchodu z porodnice bude šrumec a jestli vám sžívání se s miminkem něco usnadní, tak je to pečlivá příprava. Co všechno budete potřebovat?

miminko 1

Péče o dítě začíná u maminky

Během devíti měsíců těhotenství projde tělo ženy mnoha zásadními změnami a ne vždycky to kůže zvládne. V důsledku rychlého změnu objemu těla a s tím spojeného namáhání kolagenových a elastinových vláken v kůži vznikají jizvičky – strie. Ne každé a rozhodně ne jen na bříšku. Některé mamince „popraskají“ boky a stehna (což se dá hezky schovat pod plavky), nebo prsa během kojení. Prevence? Mazat, mazat, mazat. Pravidelně, důsledně a nejlíp přípravky proti striím na olejové bázi.

Bez čeho se ještě novopečená maminka neobejde? Prsa po porodu prostě hrají prim a v tričku s fleky od mléka nemůžete ani do sámošky. Takže si na seznam připište i jednorázové prsní vložky nebo znovupoužitelné sběrače mateřského mléka, které uleví namáhaným bradavkám.

Lahvičky, savičky, dudlíčky…

Odstříkat, nakrmit, umýt, vyvařit… nekonečný kolotoč a pracovní doba 24/7. Naštěstí jde vývoj neustále kupředu a nabízí lepší, rychlejší i šetrnější odsávačky, sterilizátory a ohřívače lahví, díky kterým si najdete trochu času i pro sebe.

8920_avent-ohrivac-lahvi-scf355

Jak vybrat lahvičku pro miminko?

Na trhu jsou lahviček a hrnečků stovky, takže na jaká kritéria se při výběru zaměřit?

  1. Podle materiálu – plastové lahvičky jsou lehoučké a v podstatě nerozbitné. Při výběru dbejte na to, aby se dobře umývaly a neobsahovaly škodlivé BPA, olovo a ftaláty. Další nevýhodou plastových lahví je to, že časem absorbují pachy.


Skleněné lahve jsou sice těžší, ale snadněji se umývají a neobsahují žádné škodliviny.

  1. Podle materiálu savičky – můžete si vybrat mezi silikonovou (měkčí, ale snadno prokousnutelný), nebo latexovou (pozor na alergii na latex). A klidně si jich v obchodě vezměte víc, budou se hodit.
  2. Podle tvaru savičky – dnes už jsou anatomicky tvarované dudlíky zcela běžné a při výběru vhodné savičky se budete řídit spíš podle velikosti a počtu otvorů. Ty mají vliv na sílu průtoku tekutiny a každému miminku vyhovuje něco jiného.

 

5927-2_lahev-anti-colic-125-ml-s-ventilem-airfree-1-ks 

Péče o dítě nekončí ani v noci

O tom bychom mohly sepsat knihu. Dlouhou knihu. Stejně jako o tom, proč neváhat nad pořízením některých „vymožeností“. Třeba monitoru dechu, který snižuje riziko náhlého úmrtí kojence. Nechceme vás strašit, ale každý, komu se třeba jen jednou uprostřed noci rozezněl a tím vzbudil nejen rodiče, ale i miminko, ho velebí do nebe.

Než půjde mimčo spát (snad alespoň na dvě hodiny v kuse) můžete ho zkusit trochu uvolnit a naladit na klidnější vlnu koupelí a třeba i následnou masáží. Abyste při výběru šetrných kosmetických přípravků pro děti netápali, o trojici prověřených značek jsme pro vás připravili článek.

Péče o dítě je sice náročná, ale dobře placená práce. Za svoje úsilí totiž dostanete ohromnou spoustu lásky.

A protože čas je na rodičovské tak trochu nedostatkové zboží, u nás nakoupíte pohodlně všechno, co budete potřebovat k zajištění hygieny a pohody toho nejmenšího člena rodiny.