Jak pečovat o barvené vlasy?

Blond, zrzavé, hnědé nebo třeba růžové – dnes už můžete mít vlasy, jakékoli vás napadnou. Průzkumy dokázaly, že si vlasy barví víc než 60 % žen, ať už proto, aby si vyzkoušely novou image, nebo zakryly šediny. Aby byly barvené vlasy vaší ozdobou, je třeba jim věnovat zvláštní pozornost. A my vám prozradíme, jak na to.

vlasy 1_1

Barvení vlasů v kadeřnictví

Víte, jaký je rozdíl mezi běžně dostupnými barvami a těmi kadeřnickými? Na to jsme se zeptali Evy Kert z brněnského kadeřnictví Rychlé nůžky: Barvy z drogerie obsahují větší množství pigmentu. Je to logické, protože výrobce nemůže vědět, jestli si ji koupí tmavovláska, blondýna nebo šedovláska. Tyto barvy se hůře vymývají, odrost je pak víc výrazný. Vlasy se hůř přebarvují a stahují. Je to náročné pro vlasy i peněženku.

Vybarvení odstínu snad nikdy nevyjde podle zobrazení na krabičce. Ono totiž záleží na podkladu – zda jsou vlasy přírodní nebo bavené či odbarvené. Jedině kadeřník je schopen namíchat barvu tak, aby vyšla podle přání. Profi barvy jsou navíc obohacené o složky, které vlasy regenerují a dodávají jim lesk.“

Domácí barvení vlasů

Pokud nemáte čas na vysedávání u kadeřníka a raději si vlasy nabarvíte doma samy, pak nezapomeňte na pár pravidel.

  • K barvení krátkých vlasů vám bude stačit jen jedna krabička barvy, pokud máte vlasy husté, nebo delší než po bradu, raději kupte dvě.
  • Pečlivě si přečtěte návod, než vůbec začnete s mícháním barvy. Pokud zkoušíte nový druh/značku, proveďte test citlivosti na kůži.
  • Nenechávejte barvu působit déle, než je uvedeno, aby se vlasy nepoškodily.
  • Experimenty přenechejte raději odborníkům. Domácí odbarvování z černé na blond by vás taky mohlo stát milované kadeře.

4958_vichy-dercos-densi-solutions-balzam-novy

Proč používat šampon na barvené vlasy

Šampony navržené pro barvení vlasy obsahují speciální ošetřující složky pro potřeby barvených vlasů – dodají jim lesk, posílí je a oživí pomocí barevných pigmentů. Některé šampony jsou obohacené i o UV filtry a vitamín E. Tím pádem pomáhají oddálit vyblednutí a vy se můžete déle radovat z perfektní barvy.

Balzámy pro barvené vlasy uzavírají vlhkost uvnitř vlasu, uhlazují je a tím pádem i usnadňují jejich rozčesávání. Pokud se vám pořád zdá, že jsou vaše vlasy hrubší, jednou týdně si dopřejte vlasovou masku, sérum nebo kůru.

Předejděte lámání vlasů

Konečky vlasů delších než po bradu mají sklony se lámat. Proto je nezapomeňte vyživovat zvnějšku (oleji na vlasy nebo arganovým olejem) i zevnitř (dbejte na rozmanitou stravu bohatou na minerály a stopové prvky).

6305_extra-bio-arganovy-olej-50-ml

K česání používejte raději kvalitní kartáče na vlasy s přírodními štětinami, než levnější plastové, které vlasy trhají.

5 zásad pro zdravé vlasy (nejen ty barvené)

  • Barvené vlasy si myjte zhruba třikrát do týdne, pokud se vám výrazně nemastí. Zabráníte tak zbytečnému vymývání vaší vysněné barvy.
  • Pootočte kohoutkem směrem ke studené – horká voda vlasy zatěžuje, zatímco studená napomáhá uhlazovat strukturu
  • I pokud máte vlasy delší, nechte je občas proschnout na vzduchu nebo fénujte na nižší teplotu. Pokud spěcháte, naneste na vlasy před vysoušením sprej pro tepelnou úpravu vlasů.
  • Rády si občas zaplavete pár bazénů? V tom případě nechte hlavu nad vodou – barvené vlasy a chlor si úplně nerozumí.
  • Při výběru produktů k ošetření vlasů (šamponů, kondicionérů i masek) věnujte pozornost jejich složení. Vyhněte se především výrobkům s obsahem sulfátů a silikonů (ty mohou vlasy obalit a způsobit jejich vysychání).