Menstruační pomůcky: 5 věcí, které potřebujete vědět pro menstruaci bez následků

 

Každá žena prožívá menstruaci jinak a každá upřednostňuje jiné hygienické pomůcky. Všechny ale během periody stojíme o maximální možné pohodlí a obecně o zdravé intimní partie, možná řešíme i tzv. eko menstruaci. Pojďme se společně podívat na pět bodů, díky kterým bude naše menstruace pohodlnější, bez zdravotních rizik a bez dopadu na životní prostředí.

Ekologické menstruační vložky chrání vaše zdraví

Na trhu existuje opravdu mnoho druhů hygienických vložek a je těžké si vybrat ten správný. Každý typ má své výhody a pasuje k jinému životnímu stylu. Při výběru také záleží na síle menstruace. Jedno však mají všechny klasické vložky společné: vyrábí se z chemicky bělených materiálů nebo z konvenční bavlny, která se stříká pesticidy či herbicidy. Spodní strana vložek často má umělou vrstvu, která sice skvěle zabrání protékání, ale zároveň brání pokožce dýchat.

Naštěstí už existují eko vložky, které přinášejí zdravé řešení periody. Vyrábí se z bio materiálů a neobsahují ani stopu po chemikáliích. Čisté složení ekologických vložek přispívá k:

  • zdravému hormonálnímu systému,
  • klidné pokožce v intimních partiích,
  • eliminaci opakujících se infekcí a zánětů.

Pokud chcete pro sebe nebo svoji dceru zdravější řešení menstruace, jednoznačně doporučujeme bio varianty, a to i jako vložky pro první menstruaci.

Jak vybírat ekologické vložky

Jedním z kritérií je materiál. Nejčastěji jde o bio bavlnu, ale najdete i vložky bambusové nebo konopné. Savé jádro a absorpční vrstva se vyrábí z rostlinné celulózy.

  • Konopí nejvíce saje, ale na našem trhu není tak rozšířené.
  • Bambus má vyšší savost než bavlna, ale zároveň také cenu.
  • Bavlněné vložky dokonale splňují rčení za málo peněz hodně muziky. Jsou měkké, prodyšné a cenově dostupné.

Nabídka organických vložek je opravdu široká. Vyrábí se s různým stupněm savosti, aby vyhovovaly slabšímu i silnějšímu krvácení, v různých velikostech, s křidélky i bez. My v INVE-Beauty doporučujeme mít v zásobě různé druhy a používat je dle aktuální situace. Pro první dny budete pravděpodobně potřebovat vložky s větší absorpcí, ke konci vám možná postačí slipové vložky. Při fyzické aktivitě se hodí varianty s křidélky, která pomáhají udržet vložku na místě.

 

Intimní hygiena je při používání vložek zásadní

Věděli jste, že menstruační krev a sraženiny, které se zachytí na stydkých pyscích a v okolí vulvy, vytvářejí ideální prostředí pro množení bakterií a kvasinek? Intimní partie by si ženy proto měly omývat při každé výměně menstruačních vložek. Chápeme, že v praxi to často není možné, proto se hodí během periody u sebe mít vlhčené intimní ubrousky.

Při mytí používejte pouze přípravky určené přímo pro intimní hygienu a dodržujte doporučený postup: od pochvy směrem k řitnímu otvoru, nikdy ne opačně, aby se do pochvy nezanesly bakterie z konečníku. Intimní oblast si vždy důkladně osušte, abyste zabránily zapaření a vzniku mykózy.

 

Nejvyšší savost tampónů nemusí být to nejlepší

Mnoho z nás preferuje během periody tampóny, které umožňují pohodlnější pohyb s minimálním rizikem protečení. Zvláště pak ty vysoce absorpční. Právě u nich je však nejvyšší riziko vzniku zánětu, nebo dokonce nebezpečného syndromu toxického šoku. Tím, že super savé tampóny pojmou velké množství krve, nemáme tendenci je měnit tak často. To, co by mělo vytéct ven, zůstává v pochvě mnohem déle, čímž vzniká ideální prostředí pro množení bakterií. Dle nás je lepší i super absorpční tampón měnit raději častěji, než si přivodit zdravotní problém.

Ekologické tampóny jako bezpečnější varianta

Obecně u konvenčních tampónů platí to, co u vložek. Obsahují dioxiny (sloučeniny chloru, kterým se tampóny bělí) a pesticidy používané při pěstování bavlny. K tomu se přidávají vlákna umělého hedvábí, která se často uvolňují a zůstávají na stěně pochvy. Viskózová vlákna konvenčních tampónů zase nasávají kromě krve také sekreci, která pochvu chrání.

Podtrženo sečteno, častější výměnou tampónu sice zabráníte syndromu toxického šoku, ale podráždění, poranění a zánětu se vyhnout nemusíte.

Tip od INVE-Beauty: Nepropadejte panice, s tampóny se loučit nemusíte. Stačí přejít na šetrnější varianty, tedy eko tampóny, které se vyrábí kompletně z organické bavlny bez chemických látek či umělé hmoty a bez bělení chlorem. Často také mají bezpečnostní pláštík, díky kterému se vlákna neuvolňují.

 

Jak zavést tampón, aby seděl jako ulitý

Ať už jste se rozhodly pro konvenční, nebo eko tampóny, vyvstává otázka, jak si zavést tampón, aby tato činnost nebyla nepříjemná a výsledek byl žádoucí. My radíme:

  • Najděte si pohodlnou polohu.
  • Uvolněte všechny svaly.
  • Tampónem miřte směrem ke spodní části zad, nikoliv rovně nahoru.

Co se optimálního umístění týká, obecná definice zní, že tampón byste neměly cítit. Ve střední části pochvy se totiž nachází málo smyslových nervů.

Pro pohodlné zavedení a ideální umístění doporučujeme používat tampóny s aplikátorem.

Ze zkušenosti víme, že ne každé ženě či dívce tampóny vyhovují. Ženám s citlivou nebo úzkou pochvou mohou tampony způsobovat nepříjemný pocit tlaku i při správném zavedení. Na tom však není nic špatného, skvělou alternativou jsou pro ně eko vložky.

Menstruační pomůcky (ne)škodí životnímu prostředí

Vzhledem k uvedenému složení klasických vložek a tampónů je jasné, že jsou biologicky nerozložitelné. Zároveň samotná výroba buničiny je energeticky náročná. Přičtěte k tomu ještě plastové obaly, které obsahují ftaláty, a vyjde vám opravdu velká zátěž na životní prostředí. V INVE-Beauty jsme rádi, že se někteří výrobci menstruačních potřeb zaměřují i na tento problém a jejich produkty se mohou pyšnit tím, že jsou:

  • biologicky odbouratelné,
  • uhlíkově neutrální.

Mezi výrobce bio vložek a tampónů se řadí například finská značka Vuokkoset.

Jiné značky dbají i na rozložitelnost obalů. Například švédská společnost Eco by Naty vyrábí celkový obal i obaly jednotlivých vložek z certifikované 100% kompostovatelné fólie z obnovitelných rostlinných materiálů.

 

A pak je tu menstruační kalíšek, látkové vložky nebo menstruační houba, které můžete používat opakovaně. Menstruační kalíšek vám při správné údržbě vydrží až deset let. To je obrovské snížení produkce odpadu, co myslíte?

Používejte kvalitní menstruační pomůcky

Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv alternativu dámských hygienických pomůcek, vždy volte kvalitní produkty od ověřených výrobců. Přesně takové najdete na našem e-shopu a s jejich výběrem vám rádi pomůžeme. Kontaktujte nás.

Přihlaste se do newsletteru

Akční nabídky a čerstvé články na váš e-mail

Chcete se dozvědět jako první o výhodných nabídkách a zajímavých článcích ze světa kosmetiky a zdravé výživy? Odebírejte náš občasný newsletter.