6 osvědčených tipů pro opalování bez nepříjemných následků

 

Konečně je tady zase období plné slunce, které pomáhá našemu tělu přirozeně si vytvářet vitamin D a pokožce získat přitažlivý odstín. Nic se však nemá přehánět a je potřeba dodržet určitá opatření. Víte o opalování vše, co potřebujete?

Sluníčko pomáhá, ale dokáže i zranit

Pobyt na slunci přináší několik výhod, protože sluneční světlo: 
  • spouští v mozku uvolňování hormonu serotoninu, což zlepšuje náladu a navozuje pocit pohody,
  • zvyšuje produkci vitaminu D, který posiluje imunitní systém a zpevňuje kosti.

Přemíra opalování nám ale může i ublížit. Zvláště když zapomeneme na opalovací krém s dostatečným ochranným faktorem nebo si ho naneseme špatně. Proto přinášíme 6 nejdůležitějších zásad, které byste pro bezpečné opalování měli dodržet.

Používejte krém, i když se nechystáte opalovat

Je důležité, abyste se opalovacím krémem namazali vždy před odchodem ven. 80 % slunečního záření totiž „nachytáte” při každodenních aktivitách, jako je například cesta do a ze zaměstnání. A nespoléhejte na zataženou oblohu, ta blokuje jen 70 % UV paprsků. V takových případech vám ovšem postačí nižší ochranný faktor.

 

Při delším pobytu na slunci aplikujte krém pravidelně

Opalovací prostředky se mohou setřít, a když ne, filtry v nich postupně vyprší. Proto je nanášejte každé dvě hodiny znovu, pravidelná aplikace je klíčová. Při delším vystavení slunečnímu záření (nejen cílenému) používejte vyšší ochranný faktor, ale stále dodržte pravidelné nanášení. 

 

Obličej chraňte důsledně

Věděli jste, že 90 % všech vrásek způsobuje slunce? Pokud si chcete udržet mladistvou pleť, měli byste obličej začít chránit, jakmile sluníčko začne ukazovat své nesmělé jarní paprsky. Vybírejte prostředky určené na obličej, ideálně s dalšími vlastnostmi, jako například sjednocení pleti.

Myslete také na děti

Naši nejmenší potřebují zvláštní péči. Používejte ochranné opalovací prostředky vyvinuté speciálně pro ně. Tyto produkty by rozhodně neměly obsahovat parabeny a měly by být hypoalergenní. Opalovací mléko se vám díky jemnější textuře bude lépe a rychleji nanášet, což je u malých neposedů téměř nezbytné. A dejte pozor při delších cestách autem, nebezpečné UVB záření pronikne i skrz sklo.

Nezapomeňte na péči po opalování

Pokožku ošetřujte po každém opalování alespoň hydratačním krémem. Pokud z jakýchkoli důvodů dojde k podráždění nebo spálení kůže, sáhněte po účinnějších produktech, které ji ochladí, zklidní a zregenerují.

Nanášejte opalovací krémy správně

Opalovací krém (mléko, sprej, olej…) aplikujte zhruba půl hodiny před odchodem ven. Použijte dostatečné množství, abyste rovnoměrně pokryli doslova každý kousek těla. Nezapomeňte ani na místa, která lidé většinou vynechávají – nárty, prsty na nohou, uši. 

Pořiďte si nový opalovací krém

Kvůli oxidaci složek pozbývají opalovací krémy časem na účinnosti, proto je důležité si na každou sezonu pořídit nové. Vybírejte na Inve Beauty kvalitní opalovací přípravky, které vám zajistí dostatečnou ochranu i péči. A protože léto se kvapem blíží, nakupujte raději hned zde.

Získejte příručku zdarma

Příručka zdarma „Obličej bez vrásek“

Stáhněte si bezplatně naši příručku, která vás naučí, jak správně provádět masáž obličeje a další tipy pro mladistvou pleť.

Získat zdarma