Zdravá snídaně hravě a rychle?

Snídaně je základ dne, to vám nejspíš vštěpovali do hlavy už odmala, ale proč přesně si na ni máte ráno ušetřit trochu času? Výzkumy dokazují, že právě snídaně nám zaručí, že v práci nebo ve škole zůstaneme déle soustředění a výkonní na sto deset procent. Jak taková zdravá snídaně pro dítě i dospělého vypadá?

musli 1

A máte müsli?

Základem prvního ranního jídla by měly být celozrnné obiloviny, ať už ve formě pečiva, cereálií, vloček nebo stále velmi moderních kaší. Díky obsaženým sacharidům jsou skvělým zdrojem energie, obsahují vlákninu, která nejen, že prospívá vašemu zažívání, ale snižuje glykemický index a tím přispívá ke stabilnější hladině cukru v krvi.

Při výběru müsli myslete a čtěte: odborníci na výživu doporučují spíš nezapékané a nedoslazované cukrem. Nebojte se, o sladkou chuť se v müsli postará sušené ovoce.

Někdo vločky namáčí už večer, jiný má rád, když to křupe. Třeba Eva Francová alias Kuchařka ze Svatojánu si vločky i sušené ovoce namáčí večer do vody, aby do rána změkly a nabobtnaly. Navíc upozorňuje i na to, že je třeba myslet na doplnění vloček něčím, co obsahuje vápník (např. chia semena, mák, sezam, slunečnice apod.).

6554-1_do-plavek-vo-400g

Nezapomeňte na bílkoviny, ať nemáte hlad

Způsobů, jak do zdravé snídaně pro děti i dospělé dostat bílkoviny, je spousta. K již zmíněnému müsli se kromě bílého jogurtu hodí i řecký jogurt nebo skyr, které mají obsah bílkovin dvakrát vyšší. Stejně tak tvaroh. Ten využijete i při přípravě kaší – stačí je zalít horkou vodou a přimíchejte tvaroh. Budete koukat, jak kaši zvláční.Pokud máte chuť spíš na slanou snídani, pak sáhněte po sýru Cottage, lučině, vejci, kvalitní šunce nebo sýru s obsahem tuku v sušině maximálně 30 %.

Nestíháte vařit vejce a mazat housku? Na trhu je množství proteinových nápojů, které kromě bílkovin obsahují i vlákninu a minerály. Zdravá snídaně pro děti i dospělé se dá sníst i v poklusu – bezlepkové tyčinky Mixitky si můžete vzít s sebou kamkoli a každý si mezi nimi najde svého favorita. Proteinové pro sportovce, povzbudivá káva pro maminku, osvěžující třešeň pro tatínka a pro dětičky třeba borůvka.

Ani bez tuků se zdravá snídaně pro děti a dospělé neobejde

Nezastupitelnou roli mají ve výživě také kvalitní tuky. Své o tom ví například dva nadšenci, kteří stojí za značkou Mixit. V nabídce proto mají s ořechy a semínky nejen snídaňové směsi, ale i ochucené oříšky z pece, které vás zachrání kdykoli budete mít chuť si u oblíbeného filmu trochu zhřešit. Pokud se snažíte trochu zhubnout, i s oříšky buďte opatrní.

A když už se bavíme o mixování – na stránkách Mixit si můžete namíchat vlastní müsli přesně tak, jak to máte rádi. To určitě ocení i vaše děti, které si tak vyberou přesně to, co jim chutná. A zdravá snídaně pro děti i dospělé vám za pár dnů dorazí poštou buď v nádherném tubusu (i ten si můžete vybrat a pak využít rozličnými kreativními způsoby, které najdete na blogu Mixit) nebo v ekobalení šetřícím životní prostředí.

6833_orisky-z-pece-ctyri-druhy-pepre

Třešnička na konec

O tom, že jsou ovoce a zelenina zdraví prospěšné, není třeba dlouze psát. Lékaři doporučují jejich konzumaci až pětkrát denně v menších dávkách a to znamená, že právě ovocná snídaně vám příjemně nastartuje den. Co si třeba po ránu ke kafi umixovat ovocno—zeleninové smoothie?

Mimochodem, už jste zkoušeli ovoce sušené mrazem? Dodá barevnost nejen cereáliím, ale krásně ozdobí i kaše a skvělé je i jen tak do kapsy na svačinu. A děti ho milují.

Pochlubte se nám svými snídaňovými rituály i vy na našem Facebooku.