Správné čištění zubů: Jak by měla probíhat správná péče o zuby?

Správné čištění zubů je pro mnohé jednou velkou záhadou. Nemůžeme se tomu divit, mnohým nebylo dobře vysvětleno, jak by správná péče o zuby měla probíhat. Jen málokdo si uvědomuje, že se s péčí o chrup začíná už v útlém dětském věku. Dásně se mají dítěti stírat už od šesti měsíců života. Aktivní čištění pak u člověka přichází ve chvíli, kdy se urodí první zoubky.

zuby 1_1

Začínáme s nejmenším kartáčkem

Abychom to tedy vzali postupně - když se narodíme, po šesti měsících se začínají stírat dásně, na kterých se už může usazovat plak. S postupem času, kdy se světu začínají ukazovat první zoubky, přicházíme s tím nejmenším kartáčkem, který na trhu existuje. A jak se dítě stává samostatné, učíme ho správnému čištění zubů.

K čištění zubů dětí by mělo docházet ráno a večer minimálně. Doporučuje se však čistit zuby dítěte po každém jídle. Už od raného dětství by měl rodič naučit svou ratolest používat mezizubní kartáčky, které ho zbaví plaku na méně dostupných místech v ústech. Pokud si tento návyk nevypěstuje už od malička, jen stěží bude k mezizubním kartáčkům nacházet cestu v dospělosti.

Správné čištění zubů je nutné i v dospělosti

Péče o zuby pokračuje také v dospělosti. Je třeba, abychom i nadále přistupovali ke správnému čištění zubů zodpovědně. Zatímco během dětství nám zkažené zuby vypadají a na jejich místě narostou nové, v dospělosti se toto už bohužel nestane. Proto nepodceňujte správnou péči o zuby a ani návštěvu vašeho dentisty.

Důležité je vlastnit vhodný kartáček

Aby bylo čištění zubů opravdu efektivní, je třeba koupit vhodný zubní kartáček. To je základ úspěchu - základ zářivě vypadajícího úsměvu. Možná si říkáte, že potřebujete co nejtvrdší kartáček, který zbaví zuby i těch “nejvíce zažraných” nečistot, ale opak je pravdou. K čištění zubů potřebujete kartáček s měkkými štětinami, které budou dostatečně dlouhé.

Na zubní kartáček netlačíme, používáme ho velice jemně. Pamatujte na to, že zuby jsou velice citlivé a bolest způsobenou přílišným tlakem na ně byste mohli pociťovat ještě mnoho nadcházejících dnů.

3903_curaprox-cs-5460-3-pack

Klaďte důraz na používání mezizubního kartáčku

Péče o zuby dospělého člověka, péče o zuby v těhotenství, péče o citlivé zuby - součástí je vždycky mezizubní kartáček. Mezizubní kartáček je zkrátka součástí správného čištění zubů, bohužel mu jen hrstka lidí přikládá důraz. Mnozí dentisté jsou ale toho názoru, že by právě mezizubní kartáček byl mezi pěticí věcí, kterou by si směli vzít na pustý ostrov. Až tak důležitý je.

Jak již bylo zmíněno, mezizubní kartáček se dostává i do míst, kam se štětiny běžného kartáčku nedostanou. Pokud tedy nechcete podstoupit profesionální čištění zubů nebo čištění zubů ultrazvukem, mějte ho vždycky po ruce a především před spaním na něj nezapomínejte.

Ústní voda ukončuje správné čištění zubů

Správné čištění zubů je proces, který má několik fází. První fází je klasické čištění zubů kartáčkem. Druhou pak použití mezizubního kartáčku (případně zubní nitě) a následuje finiš. Předtím je možné pustit se do čištění zubů popelem nebo čištění zubů uhlím, což zajišťuje bělost vašeho chrupu. Finišem však vždycky musí být ústní voda.

Ústní vodu dobře vybírejte. Ne všechny jsou tak kvalitní, jak se na první pohled tváří. Ústní voda by zpravidla neměla obsahovat žádný alkohol. Ten stojí jenom za vysušováním sliznice v ústní dutině. Ať už se pak rozhodnete použít jakoukoli značku ústní vody, nikdy by neměla nahradit předcházející fáze. Správná péče o zuby je zkrátka proces, jak již bylo zmíněno.

5234_elmex-dental-enamel-protection-professional-ustni-voda

TIP NA ZÁVĚR: Doporučujeme ústní vodu ElmexEnamelProtection Professional. Zabraňuje ztrátě zubní skloviny a podporuje přirozenou tvorbu ochranné vrstvy zubu. Navíc je možné ji používat už od dvanácti let věku.