Seborea neboli seboroická dermatitida: Co to je a jaká je její léčba?

Lupy, seborea, lupy seborea – tento text jistě moc dobře znáte díky televizní reklamě, která obvykle přerušuje film v tom nejnapínavějším okamžiku. I když reklamní spot většinou přepneme, měli bychom onemocnění zmiňované v reklamě brát na vědomí. Seboroická dermatitida je totiž nepříjemné kožní onemocnění, které může potkat klidně i vás.

svedeni 2

Co je seborea?

Pokud hovoříme o seboroické dermatitidě, mluvíme o neinfekčním kožním onemocnění, které je velmi nepříjemné. Nemoc vypadá jako ekzém a může mít chronický průběh. V případě, že se u vás seborea vyskytne, je možné zmírnit projevy kožního onemocnění s pomocí krémů na seboreu nebo šamponů na seboroickou dermatitidu.

Bohužel se seborea nevyskytuje jenom u dospělých, ale může se projevit také u miminka, a to hned v prvních třech měsících jeho života. Nemoc se může vyskytnout za ušima, u dospělých nebo dětí pak také ve vlasech.

Podle posledních statistik se onemocnění nejvíce vyskytuje u lidí ve věkovém rozmezí dvacet až čtyřicet let. To ale platí u mužů. U žen se kupodivu tato kožní nemoc vyskytuje až později, konkrétně v období menopauzy.

Příčiny kožního onemocnění

Ptáte se, co stojí za vznikem nepříjemného kožního onemocnění, které si velice často pleteme s obyčejnými lupy? Za onemocněním stojí zvýšená činnost mazových žláz, ale také důvodem vzniku choroby může být i přemnožení kvasinek, genetika, nadměrné pocení nebo snížená obranyschopnost organismu.

5549_ds-emulsion-apaisante-regulatrice40ml

Dalšími důvody vzniku seboroické dermatitidy jsou:

  • Únava a stres
  • Hormonální nerovnováha
  • Spánkový deficit

Jak onemocnění poznáme?

Když už víme příčiny nepříjemného kožního onemocnění, musíme znát také jeho projevy. K nejtypičtějším příznakům onemocnění patří zarudnutí pokožky a dále vznik odlupujících se, žlutavých šupinek. K dalším typickým symptomům seboroické dermatitidy dále patří i svědění, mokvání a v neposlední řadě přichází i na ztrátu vlasů.

Seborea a její léčba

Ať už se seborea vyskytne za ušima, ve vlasech nebo u dětí či u dospělého, vždy se pokládá otázka - jaká je léčba seboroické dermatitidy? Většinou se volí takzvaná lokální léčba, kterou doporučují sami dermatologové. Lokální léčba se zaměřuje jen a pouze na místa, která jsou nemocí zasažená a která jsou postižená. Při léčbě se volí především vhodná kosmetika, jejímž úkolem je bojovat s touto svědivou, leč neinfekční nemocí.

Jak již bylo zmíněno, pacienti si mohou pořídit šampon na seboreu nebo mast na seboreu. Existují ale také speciální oleje, gely nebo jiné přípravky obsahující látky zmírňující projevy onemocnění.

5558_ds-hair-shampoing-traitant-keratoreducteur

Seborea u miminka

Také bylo zmíněno, že nepříjemné kožní onemocnění může postihnout i ty nejmenší čili nejen děti, ale i miminka už během prvních tří měsíců života. Pokud se seboroická dermatitida vyskytne u kojenců, je nutné jejich postiženou pokožku umývat teplou vodou ve spolupráci s dětskými šampony či olejíčky (produkty volte dle toho, na jakém místě se kožní problém nachází). Také existují látky ulevující od symptomů nemoci v podobě pasty, i ty stojí za vyzkoušení.

Pakliže by se ale situace nelepšila, je nutné ihned zamířit k pediatrovi, který případně poradí, co podniknout v dalších krocích léčby onemocnění.

Seboroická dermatitida a babské rady

Seboroickou dermatitidu můžete léčit nejen dermatologickými přípravky. Pomohou vám i některé babské rady. Ty většinou preferují lidé, kteří hledají přírodní cestu léčby seborey. Je však třeba konstatovat, že léčba dermatologickými přípravky je rychlejší a efektivnější, přírodní cesta je během na delší trať.

Mezi osvědčené babské rady patří například rybí olej, který se vyplatí užívat. Také ulevují od nepříjemných symptomů extrakty z aloe vera (o rostlině se ví, že ulevuje od řady kožních problémů) a dále se doporučuje jablečný ocet, který má taktéž ulevovat od příznaků onemocnění.