Jak správně pečovat o zuby? Péče o chrup startuje už v dětství

Za zářivým úsměvem stojí pravidelná a samozřejmě každodenní péče o zuby. Věděli jste, že ta startuje už v útlém dětství? Už v šesti měsících věku dítěte je dobré stírat povrch dásní buď prstem, nebo bavlněnou žínkou namočenou ve vodě. Jedná se o pomyslný nácvik, díky kterému nebude mít dítě později problém se zubním kartáčkem. Zubní kartáček přijde na řadu ve chvíli, kdy dítěti narostou první zoubky. S dalšími zuby se pak péče o chrup rozšiřuje - nestačí jen kartáček, ale sáhnout se musí i po mezizubních kartáčcích nebo mezizubních nitích.

zuby 1

V dospělosti máme tendenci péči o chrup zanedbávat

Odborníci jsou toho názoru, že bychom měli děti učit i jiným způsobům čištění co nejdříve. Mezizubní kartáčky či nitě budou brát jako nedílnou součást své každodenní hygieny i v dospělosti. I v tomto případě totiž platí pořekadlo - starého psa novým kouskům nenaučíš. Dospělí lidé, kteří se v dětství nesetkali se zubní nití nebo mezizubním kartáčkem mají pak velké problémy zakomponovat tyto parťáky na cestě za dokonalým úsměvem do své večerní či ranní hygieny. Většinou se naučí používat jen ústní vodu či utrácejí za kvalitnější zubní pasty, tím však jejich péče o chrup končí.

Jenže každý dnes už ví, že použití zubního kartáčku nestačí. Nejvíce důležitý je zmiňovaný mezizubní kartáček, který zamíří i do míst, kam se běžný kartáček nedostane. Ústní voda pak přichází až na konec.

Pravidelnost je základem dokonalého úsměvu

Již bylo nastíněno, že péče o zuby je každodenní činnost. Zubaři apelují na čištění zubů alespoň dvakrát denně. Je důležité zuby čistit opravdu pravidelně a nevynechat přitom ani jeden den.

Stejně jako pravidelnost je důležité i dodržovat dobu strávenou nad čištěním zubů. Lidé se dnes dopouští jedné obrovské chyby, a to takové, že si zuby čistí jen velice krátce. Zuby je však nutné čistit zhruba dvě až čtyři minuty, jenom tak předejdeme vzniku zubního kazu nebo zažloutnutí zubů, což je věčný a bohužel i viditelný problém.

4244_himalaya-sensi-relief

Jak si správně čistit zuby

V souvislosti s čištěním zubů se nabízí otázka, jak si správně čistit zuby. I když si mnozí čistí zuby dostatečně dlouho či pravidelně, chybu dělají v technice čištění zubů.

Základem správného čištění zubů je měkký kartáček (ideálně ten nejměkčí) a takzvaně “lehká ruka”. Na zuby byste při čištění neměli tlačit, aby nedošlo k jejich poškození nebo nadměrnému zatěžování. Nezapomínejte dále na krouživý pohyb - jemný, krouživý pohyb bez tlaku je přesně to, co vaše zuby potřebují. Je důležité tímto stylem čistit zuby zepředu, zezadu, a nakonec i plochy stoliček, které nejvíce trpí na zubní kazy.

Pokud preferujete elektrický zubní kartáček, s ním buďte opatrní. Už při výběru buďte pozorní, ať si domů nepřitáhnete kartáček s tvrdými štětinami, který zubům zrovna svědčit nebude. I v tomto případě se volí kartáček s jemnými štětinami.

Nezapomínejte na dásně

Na co řada lidí zapomíná, jsou dásně. Jenže na ně by člověk zapomínat opravdu neměl. Dásně ovlivňují citlivost zubů (ukrývají totiž krčky zubů). Abychom dásně neničily, je důležité čistit si zuby správným stylem. Díky používání ústní vody dojde k jejich regeneraci.

4457_listerine-cool-mint-ustni-voda-500ml