Jak se správně starat o dětskou pokožku?

Věděli jste, že i když má dětská pokožka stejný počet vrstev jako pokožka dospělého člověka, přesto není tak silná? Hůře se vypořádá se změnami teplot, je náchylnější k dehydrataci, navíc i k podráždění. Úkolem každého rodiče je tak pečovat o pokožku dítěte. Jenže jak se správně o dětskou pokožku starat?

detska pokozka 1

Základem je kvalitní dětská kosmetika

Dětskou pokožku není možné mazat lecčím. Jak již bylo zmíněno, oproti pokožce dospělého člověka je velmi slabá, navíc daleko náchylnější k mnoha zdravotním problémům. Základem správné péče o dětskou pokožku je výběr kvalitní dětské kosmetiky, kterou poznáte podle několika kritérií:

  • Obsahuje minimum alergenů, konzervantů a barviv
  • Byla dermatologicky a pediatricky kontrolována

Případně je vhodné, když má dětská kosmetika i řadu dalších kontrol (například oftalmologickou nebo gynekologickou kontrolu). Čím více testů a kontrol je na kosmetice prováděných, tím jistější při koupi kosmetiky budete. Testované a zároveň klinicky doporučované produkty totiž slibují, že krémy, mastičky či olejíčky nevyvolají žádné nežádoucí reakce.

Mezi rodiči jsou doporučované přípravky pro děti značky Mustela, která šetrně pečuje o pokožku i vlásky dítěte. Taktéž je vyzdvihována produktová řada ABC Derm od Biodermy, která je doporučována především pediatry. A Evian (konkrétně Evian - minerální voda ve spreji pro děti).

4712_evian-voda-bebe

Nekoupejte dítě denně

Ještě donedávna bylo doporučované každodenní koupání, ale dnes je to přesně naopak. Pediatři ani jiní odborníci nedoporučují každodenní koupání dítěte, pokud chcete předcházet vysušení pokožky. V praxi to vypadá tak, že pokud je kůže déle namáčena, ztrácí dětská pokožka svůj přirozený film, který je tvořen i tukovými složkami z produkce mazových žláz. Doporučováno je proto koupání obden. Dodržujte však zároveň dobu koupání, ta by neměla přesáhnout deset minut. A samozřejmě se vyhněte používání přípravků do koupele, jako jsou různé pěny. Opět stojí za zmínku fakt, že dítě má citlivější pokožku než dospělý člověk a na přípravky do koupele nemusí dobře reagovat.

Možná si říkáte, že například zadeček či tváře se umývat denně musí. V tomto případě postačí vlhčené hygienické ubrousky, kterými omyjete zadeček, tváře a také krk dítěte.

Pleť po každé koupeli hydratujte

Jak již bylo zmíněno, koupel dokáže dětskou pokožku nepříjemně vysušit. Proto je velmi důležité, abyste nezapomínali na hydratování pokožky po každé koupeli (i během dne, kdy dítě nekoupete). Krém, který budete používat, by měl být nejen hydratační, ale především také zvláčňující. Bonusem bude vlastnost podpořit přirozené funkce dětské kůže.

787_atoderm-preventive-200

Dětské opruzeniny jako věčný problém

K velkým problémům patří dětské opruzeniny, se kterými si dodnes neporadil mnohý rodič. Rodiče většinou sahají po klasickém sypkém pudru, ale ten není dostačující. Ideální je používání přípravků, které si kladou za cíl obnovit dětskou pokožku a zbavit ji podráždění a začervenání.

Zvláštní péče během zimy

Zima je pro rodiče náročnější období. Právě v této době dětská pokožka potřebuje speciální péči. Vzduch je studený, místnosti uvnitř domů jsou naopak příliš vytopené. Používat krémy proti vysychání je nyní důležitější než kdy dřív. Dnes naštěstí existuje celá spousta produktů, které chrání pokožku před podrážděním způsobeným přímo chladem. Tyto produkty umí dětskou pokožku skvěle chránit i v tomto krásném, přesto nemilosrdném období.