Levandulový olej – vyrobte si ho doma

Na zahradě se vám krásně rozrostla levandule a fialovými květy láká motýly, včely, ale i lidi k tiché chvilce rozjímání. Možná byste si rádi uchovali trochu uklidňující vůně i na dlouhé zimní večery. Není nic jednoduššího, než si levanduli usušit a vyrobit z ní levandulový olej. A my vám řekneme jak na to.

olej 1

Jak sušit levanduli

Pěstování levandule není nic těžkého, v našich končinách se jí daří dobře v záhonu na zahradě i v květináči. Potřebuje jen dostatečně slunné místo, dobře propustnou půdu a trochu té lásky. Kvete od července do srpna výraznými fialovými květy, takže na jejich „sklizeň“ je teď ideální doba. Svítí sluníčko? Tak už potřebujete jen zahradnické nůžky a košíček.

Pokud se obáváte, že by mohly drobné květy při sušení opadat, zkuste trefit tu chvíli, kdy nebudou květy ještě zcela rozvité. Sušit levanduli můžete hned třemi způsoby:

  • Rozložte stonky s květy na papír (nebo do papírové krabice) na suché, tmavé a dobře větrané místo. Pravidelně je otáčejte.
  • Svázanou ve snopech ji zavěste na suché stinné místo, kde ale proudí čerstvý vzduch. Pokud ji na prvních pár dní zabalíte do propustné textilie, uchová si údajně víc vonných silic.
  • V sušičce na ovoce – jednoznačně nejrychlejší varianta, při které by ale teplota sušení neměla přesáhnout 35 °C.

2709-6_levandule

Výroba levandulového oleje

Levanduli máme usušenou, tak se můžeme pustit do výroby levandulového oleje, o jehož účincích na pleť a vlasy se dočtete níže.

  • Květy levandule rozdrťte například v hmoždíři a nasypte do zavařovací sklenice.
  • Přilijte olej (vhodný je olivový nebo mandlový) tak, aby byly všechny květy ponořené, ale ne úplně po okraj (nechte alespoň 2–3 cm místa).
  • Přikryjte plátýnkem a nechte na slunném místě (například na okenním parapetu) louhovat 2 dny. Pokud byste chtěli dělat olej z čerstvých květů, pak můžete nechat levanduli louhovat až 4 týdny v uzavřené sklenici.
  • Poté můžete olej slít přes plátno do misky a zbytek vymačkat.
  • Pokud byste si rádi vyrobili extra silný levandulový olej, pak můžete celý postup opakovat (do již použitého oleje přidat další várku sušených drcených levandulí).
  • Aby vám vydržel co nejdéle čerstvý, dbejte na správné skladování – ve tmavé lahvičce v chladnu.[1]

4298-1_kp-kolaz-levanda

Účinky levandulového oleje

Levandulový olej je nejčastěji využívaný ke zklidnění a regeneraci roztěkané mysli, ale také napomáhá prokrvení pokožky, uvolňuje svaly (proto se hodí k masážím), vyživuje pleť, regeneruje, dezinfikuje a hojí drobné ranky. Dokonce podporuje růst vlasů.

Pleťové oleje (včetně toho z levandule) jsou čím dál častěji součástí naší denní péče o pokožku – vyživují, projasňují, šetrně odličují, hydratují. Takže pokud se vám nechce do výroby toho domácího, můžeme vám doporučit hydrofilní odličovací olej s levandulí nebo Královskou péči argan a opuncie a levandule od české značky bio kosmetiky Saloos.

Milujete vůni levandule? Prohlédněte si celý levandulový sortiment InveBeauty a nechte se na okamžik přenést do slunné Provence.

 

[1] Zdroj: www.wikihow.com