Zázračné účinky arganového oleje. Znáte je všechny?

 

Arganový olej je jedním z nejvzácnějších olejů na světě. Přezdívá se mu tekuté zlato, výjimkou nejsou ani superlativa jako třeba „zázračný elixír”. Čím je tento produkt tak zvláštní? Jaké má arganový olej účinky? Pojďme se na to podívat.

Co je arganový olej

Jde o olej získaný z jader argánie trnité, ve složení výrobků je uveden jako argania spinosa kernel oil. Vzácný je hned ze tří důvodů. 
  1. Argánie roste ve velmi omezené oblasti polopouští. Různé odrůdy kdysi rostly po celé severní Africe, nyní jsou však ohrožené a pod ochranou UNESCO. 
  2. Výroba arganového oleje je hodně náročná. Na jeden litr je potřeba až 30 kg plodů, což odpovídá zhruba 4–5 stromům. Vyrobit jeden litr zabere až 20 hodin. 
  3. Olej obsahuje vysoké procento esenciálních mastných kyselin, vitamínů a antioxidantů.

Arganový olej se využívá v tradiční marocké kuchyni, nás však více zajímá kosmetický arganový olej. 

arganovy-olej-2

Zázrak pro vaši pleť

Vitamíny E a F obsažené v arganovém oleji ve velkém množství chrání buňky před UV zářením a zpomalují proces stárnutí. Vitamín E má silné protizánětlivé účinky, proto je arganový olej používán při léčbě kožních onemocnění i popálenin. Přírodní arganový olej s akné zatočí daleko účinněji než kortikoidy nebo jiné lékařské přípravky. 

Další účinky arganového oleje na pleť:

  • vyživuje, 
  • hydratuje, 
  • navrací pleti pružnost,
  • vyhlazuje vrásky, 
  • snižuje tvorbu nadbytečného kožního mazu.

Stačí dvakrát denně nanést pár kapek čistého arganového oleje, popřípadě oleje s příměsí arganu, a jemně vmasírovat. Olej se rychle vstřebá a zanechá pokožku hebkou a vláčnou.

Arganový olej je také obsažen v mnoha kosmetických produktech určených k péči o pleť. Vyzkoušejte například peeling, který nejprve šetrně obrousí odumřelé kožní buňky, pleť vyčistí a díky arganovému oleji také vyhladí. Nebo vyměňte svůj denní či noční krém za ten se zázračným tekutým zlatem.

Jak používat arganový olej na vlasy

Arganový olej má na vlasy ty nejlepší účinky. Vysoký obsah tokoferolů chrání vlasy před volnými radikály a vyživuje vlasové kořínky. Přípravky s arganovým olejem navrátí vaší kštici pružnost a sílu, lesk a hebkost. Také snižují vysušení pokožky hlavy a tím zmírňují její svědění. Urychlují růst vlasů a zabraňují jejich třepení.

V případě použití čistého arganového oleje na vlasy jej navlhčenými prsty naneste na celý objem vlasů, vmasírujte i do pokožky a zabalte do ručníku. Zábal nechte působit hodinu a poté olej z vlasů vymyjte. 

Sáhnout však můžete také po vlasových kúrách, které obsahují nejen arganový olej, ale i další zázračné ingredience. V takovém případě postupujte dle návodu.

Další možnosti použití arganového oleje

Skvělé účinky má arganový olej na řasy i nehty. Řasy jsou pak husté, nehty pevné. Když dvakrát denně vmasírujete malé množství arganového oleje do okolí nehtů, minimalizujete tvorbu záděr a třepení nehtů. Pro krásné řasy na ně olej nanášejte starým kartáčkem od řasenky.

Stejný efekt jako na pokožku obličeje má arganový olej na tělo. Pokožku vyživí a zlepší její elasticitu. Znamenitě se proto hodí na ošetření poprsí, stehen a jiných částí těla, které jsou náchylné ke vzniku strií. Ideální je nanést olej těsně po koupeli či sprchování, kdy je pokožka ještě vlhká. Řešením však mohou být také produkty s arganovým olejem, které použijete přímo při mytí. A vůbec se nemusíte bát používat arganový olej v těhotenství. Jde o přírodní produkt, který pomůže vaší namáhané pokožce zůstat ve formě. 

 

Jaký je nejlepší arganový olej?

Jedině ten 100% přírodní. Jak ho poznáte? 

  • Složení: kvalitní arganový olej tvoří arganový olej. Nic víc.
  • Vůně: arganový olej má nepatrnou ořechovou vůni. 
  • Barva: bez obsahu nežádoucích příměsí je barva krásně zlatavá.
  • Konzistence: o trochu hustší než běžný rostlinný olej.
  • Cena: v úvahu berte i cenu arganového oleje. Příliš levný pravděpodobně vznikl chemickou extrakcí.

Dopřejte svému tělu přírodní elixír

Zázračné účinky arganového oleje jsou nesporné. Je jen na vás, zda si vyberete čistý olej, nebo jiný přípravek s jeho příměsí. Tak jako tak, u nás vždy najdete kvalitní produkty se 100% přírodním arganovým olejem. Prohlédněte si je třeba hned teď. 

Získejte příručku zdarma

Příručka zdarma „Obličej bez vrásek“

Pokud opravdu stojíte o mladistvou pleť, doporučujeme nanášení arganového oleje nebo jiných přípravků podpořit masáží obličeje. Že nevíte, jak na to? Pak si prolistujte naši příručku Obličej bez vrásek

Získat zdarma