Tmavé skvrny na kůži – jak se zbavit pigmentace?

Také se vám na obličeji, dekoltu a rukou udělaly malé tmavší pigmentové skvrny? Přečtěte si článek a zjistěte, co hyperpigmentaci způsobuje, jak se jich zbavit a také jak se před slunečními skvrnami chránit.

pigmentace 1

Za všechno může melanin

No dobrá, možná ne úplně za všechno, ale melanin je přírodní pigment, který barví nejen naše oči a vlasy, ale i pokožku. Obyčejně působí melanin jako štít pokožky před UV paprsky – díky němu jsme opálení, ale jeho nadbytečná produkce se pak projevu již zmíněnou hyperpigmentací (tmavými skvrnami, které narušují jednotný tón pleti).

Pokud vám vaše pigmentové skvrny dělají starosti (mění tvar, velikost, barvu, svědí, nebo krvácí), rozhodně se obraťte na vašeho lékaře.

Jaké jsou hlavní faktory, které mají vliv na vznik pigmentových skvrn?

  • Slunce. O slunečních skvrnách už jste nejspíš slyšeli. Jsou důvodem, proč byste si měli pohlídat, jestli vás denní krém obsahuje ochranný faktor SPF. Možná vás to překvapí, ale i když je nebe zatažené, sluneční paprsky na pleť dosáhnou.
    V horké letní dny byste se kolem poledne měli slunci úplně vyhnout, nebo se alespoň chránit vhodným oděvem, pokrývkou hlavy a mazat se opalovacími přípravky.
    Náš tip: EucerinAnti–pigment denní krém s SPF 30 nejen, že snižuje produkci melaninu a tím redukuje pigmentové skvrny, ale díky UVA a UVB filtrům (SPF 30) poskytuje tento hydratační denní krém ochranu před slunečním zářením a snižuje pravděpodobnost výskytu pigmentových skvrn vlivem slunečního záření na pleť. Ideální je ho zkombinovat s nočním krémem, sérem a korektorem z řady Anti–Pigment
  • Věk. Sluneční a stařecké skvrny jsou to stejné, a jak už jejich název napovídá, obvykle se objevují okolo čtyřicítky (někde se možná dočtete, že už kolem třicítky). Ale nevěšte hlavu, o pár řádků níž doporučujeme několik výrobků, které problematická místa vybělí a obnoví přirozený jas pleti.
  • Hormonální změny. Tmavé skvrny se objevují u některých žen v těhotenství, u těch, které užívají hormonální antikoncepci anebo během menopauzy.
  • Po akné a zánětech kůže. Pokud trpíte na akné, můžete si všimnout, že i po zahojení může zůstat na pokožce tmavší místo způsobené uvolněním melaninu během zánětu.

4385_euc-int-83505-anti-pigment-day-cream

Prevence před vznikem hyperpigmentace

Jak se nejlíp zbavit pigmentových skvrn? Nejspíš vás potěšíme, protože nebudete muset vynechávat sluníčko ani hledat recept na omlazující elixír. Stačí prevence a to docela příjemná. Každé ráno nanést pleťový krém s UV ochranou – to znamená krémy s SPF, nebo speciální krémy přímo proti tmavým skvrnám. A o těch si řekneme něco víc.

Jak vybrat krém proti pigmentovým skvrnám

Se světlejšími pigmentovými skvrnami na obličeji si poradí intenzivní sérum nebo bělicí krém proti pigmentovým skvrnám.

Ze sortimentu Inve Beauty vybíráme

  • Řadu Eucerin Anti-Pigment speciálně vyvinutou právě pro redukci hyperpigmentace. Najdete v ní čtyři výrobky –denní a noční krém, duální sérum a lokální korektor se speciálním aplikátorem. Účinnou složkou je zde thiamidol, ten dokáže snížit tvorbu melaninu a tím řeší příčinu vzniku hyperpigmentace.[1]
  • BiodermaPigmentbio s inovativní technologií LumiReveal™. Ta působí na všechny fáze tvorby tmavých skvrn, protože napomáhá snižovat tvorbu melaninu a podporuje regeneraci buněk. Anti UVA/UVB filtry spolu s antioxidačními vitamíny C a E společně pomáhají zesvětlovat pokožku.
  • A do třetice Depiderm ke korekci lokálních pigmentových skvrn a sjednocení pleti. Obsahuje zklidňující a antioxidační účinné látky (výtažek z hrachu a sacharózy, vitamin C, Termální voda Uriage, Enoxolon).

4373_pigmentbio-nocni-serum

Pokud by ani ten nejlepší krém na pigmentové skvrny neudělal dost, obraťte se na dermatologa, který provede přesnou diagnózu a nabídne vám invazivnější řešení.

 

[1]https://www.eucerin.cz/indikace/hyperpigmentace/hyperpigmentace