Průvodce světem jednorázových dětských plenek

 

Každá maminka chce pro své miminko to nejlepší, koupit ty správné plenky však může být oříšek. Jakou velikost plenek zvolit, jakou značku, čím se řídit… Abyste se tím nemuseli trápit, připravili jsme pro vás přehled toho nejdůležitějšího, co byste o plenkách měli vědět.

Na velikosti plenek záleží

Tato vlastnost je pro spokojené miminko zcela zásadní, protože dobře padnoucí plenka nikde neškrtí ani netlačí. Zároveň ale neodstává, takže nehrozí únik moči nebo stolice na oblečení.

Jak vybírat velikost plenek

Velikost se řídí váhou miminka. Každá značka má číslování trochu jiné, proto vždy sledujte značení na obalu. Například u ekoznačky Muumi Baby vypadá tabulka velikostí plenek takto:

Označení/název Velikost Hmotnost dítěte
novorozenecké/newborn 1 1 2–5 kg
novorozenecké/newborn 2 2 3–6 kg
midi 3 5–8 kg
maxi 4 7–14 kg
maxi+ 5 10–16 kg
junior 6 12–24 kg

 

Od velikosti 5 nabízí Muumi Baby také natahovací plenkové kalhotky, a to až do velikosti 7 (XL, 16–26 kg).

 

Co se známějších značek týká, tak například velikosti plenek Pampers jsou tyto:

Označení/název Velikost Hmotnost dítěte
novorozenecké/newborn 0 do 3 kg
novorozenecké/newborn 1 2–5 kg
mini 2 4–8 kg
midi 3 6–10 kg
maxi 4 9–14 kg
junior 5 11–16 kg
active baby 6 13–18 kg

 

Také u této značky najdete několik velikostí plenkových kalhotek (pants), které se hodí zejména při nácviku chození na nočník.

Váhové limity se vždy překrývají, takže v určitém období se vaše miminko vejde do dvou kategorií. Pokud se bude nacházet těsně na rozhraní, kupte už větší typ (např. hmotnost 4,8 kg – velikost 2).

Pokud vás zajímá, jak vybrat velikost plenek podle věku, odpověď zní: těžko. Někteří výrobci sice uvádí věk jako orientační údaj, ale protože každé miminko roste jinak rychle, nelze se tím příliš řídit. Vybírat velikost plenek podle váhy dítěte je prostě jediná správná cesta.

Jak poznáte správnou velikost plenky

Po nasazení a zapnutí:

  • je plenka rovná, nikde se nekrčí, 
  • neodstává od zadečku,
  • dobře obepíná tělíčko, ale neškrtí,
  • lepící pruh je přímo v pase miminka.

Jak vybrat plenky, aby byly zdravé

Plenky, po kterých sáhnete, by rozhodně měly být dermatologicky testované. Pokud disponují certifikátem Oeko-tex Standard 100, který vylučuje přítomnost nežádoucích chemických látek, je to ještě lepší. Také označení „hypoalergenní“ nebo „allergy certified“ není k zahození.

Všechny tyto požadavky splňují například plenky Moltex, v nichž nenajdete žádné parfémy, chlór ani latex. Nezávislý dermatologický institut Dermatest® přidělil plenkám 5 hvězdiček, což potvrzuje nejvyšší možnou bezpečnost plenek pro pokožku.

 

Jak vybrat plenky, aby byly pohodlné

Pohodlí samozřejmě souvisí se správnou velikostí plenek, ale dalším důležitým faktorem je materiál. Z tohoto hlediska existují dva druhy plenek:

  1. klasické
  2. prémiové

Do první kategorie patří standardní pleny střední a nižší třídy, do druhé pak jemnější provedení s vyšší savostí a prodyšností. Zaměřte se na skutečnost, zda mají dětské plenky přidanou bavlnu a prodyšný povrchový materiál.

Výběr plenek podle ceny, značky a dalších parametrů

Prémiové plenky se pohybují ve vyšších cenových relacích. Klasické jsou levnější, ale jejich ceny se značně liší. Spíše než od kvality se zde částka odvíjí od síly značky. Plenky, které znáte z reklamy, budou pravděpodobně o něco dražší než stejně kvalitní „no name“ produkt. V těchto případech doporučujeme vyzkoušet obě varianty a porovnat je. 

Vzhledem k tomu, jak vysoké procento odpadu jednorázové plenky tvoří, může pro vás při výběru hrát velkou roli také skutečnost, zda jsou vyrobeny z materiálů plně či částečně odbouratelných v přírodě. Například k výrobě plenek Moltex byly použity pouze přírodní zdroje, jako je bavlna, cukrová třtina a kukuřice. Obal je 100% rozložitelný a můžete ho použít jako sáček na bioodpad. 

Spokojená maminka = šťastné miminko

Při výběru plenek i jiných potřeb na tuto rovnici nezapomínejte. Věřte si, nestresujte se zbytečnostmi a prostě své miminko milujte. S péčí o něj vám můžeme pomoci i my. Navštivte kategorii Péče o dítě a vyberte si vše potřebné.

Přihlaste se do newsletteru

Akční nabídky a čerstvé články na váš e-mail

Chcete se dozvědět jako první o výhodných nabídkách a zajímavých článcích ze světa kosmetiky a zdravé výživy? Odebírejte náš občasný newsletter.