Jak se zdravě stravovat během letních párty, pikniků a výletů

 

Léto se blíží a s ním i různé akce a aktivity, které příliš nenahrávají zdravému stravování. Pravděpodobně nejste sami, kdo v létě vždycky přibere, protože lákadla v podobě zmrzliny, grilovaček a otevřených restauračních zahrádek plných dobrot číhají na každém kroku. Jak si v létě dopřát, a přitom zůstat fit?

Nízkosacharidové stravování plné chutí

Kouzlo, o kterém jste možná už slyšeli, je takzvaná low carb nebo také nízkosacharidová dieta. Spočívá ve výrazném omezení cukrů a škrobů a naopak navýšení příjmu bílkovin a tuků.

Ve zkratce se vyhýbáte pečivu, rýži, těstovinám a bramborám, zato si můžete dopřát:

  • všechny druhy mas, ryb a mořských plodů,
  • vejce a mléčné výrobky s vyšším obsahem tuku,
  • zeleninu s výjimkou brambor a batátů (omezit byste měli také příjem dýně, mrkve, celeru a petržele),
  • bobulové ovoce a lesní plody.

A věřte, že i s tímto „omezením“ si můžete dopřávat. Zkuste následující low carb recepty, které jsou jako stvořené pro zdravý letní piknik.

Skvělý low carb chléb 3× jinak

Klasické pečivo nahraďte takzvanými oopsie plackami, kterým se říká také oopsie chleba. Jejich příprava je jednoduchá a díky speciálnímu koření mohou chutnat pokaždé jinak.

Připravte si:

Vejce a sýr vyndejte z lednice zhruba hodinu předem, aby při přípravě měly pokojovou teplotu. Rozpalte troubu na 160 °C, vyložte plech pečicím papírem a jemně ho potřete máslem.

Vejce rozklepněte, oddělte bílky od žloutků a z bílků ušlehejte se špetkou soli tuhý sníh. Ke žloutkům přidejte sýr, prášek do pečiva a koření a šlehačem vše spojte do krémovité směsi. Směs velmi opatrně vmíchejte do sněhu z bílků.

Ze směsi tvořte placičky o průměru zhruba 7 cm. S množstvím to nemusíte přehánět, placky při pečení nabydou. Pečte, dokud placky nezezlátnou, trvá to zhruba 20 minut. Potom je nechte vychladnout a teprve následně placky opatrně sloupněte z pečicího papíru.

 

A jak je to s těmi chutěmi?

Vybrali jsme pro vás tři druhy koření, které plackám dodají správný „šmak“. Prvním z nich je koření na pizzu. Ta je při nízkosacharidové dietě samozřejmě zapovězená, ale oopsie pizza placky? Zdravá varianta, na kterou se nám už teď sbíhají sliny. Další možností je kurkuma. Placky získají zemitou chuť a zároveň cenné látky prospěšné našemu organismu. A co třeba uzená paprika, která pečivu dodá výraznou kořeněnou chuť a opojné kouřové aroma?

Koření si samozřejmě můžete zvolit sami dle vlastních chutí, my pro vás ale máme jeden tip: sáhněte po koření značky Sonnentor, která bylinky pěstuje udržitelně a s úctou k přírodě. Sonnentor se pyšní 100% bio kvalitou již od dob, kdy byl koncept bio potravin ještě v plenkách

 

Pečený tvaroh s barevnou tečkou

Rychlý, jednoduchý a šťavnatý dezert, který můžete buď udělat ve velkém a na pikniku porcovat, nebo ho upéct v několika menších miskách a rovnou takto rozdávat.

Potřebovat budete:

  • polotučný nebo plnotučný tvaroh
  • vajíčko
  • low carb cukr (xylitol, erythritol, stévii apod.)
  • strouhaný kokos
  • ovoce dle chuti, ale v souladu s nízkosacharidovou dietou
    • borůvky
    • jahody
    • maliny
    • broskve
    • nektarinky

Ovoce nakrájejte na kousky, smíchejte s ostatními ingrediencemi a dejte na 15 minut zapéct při 170 °C. Zapékací nádoba by měla být keramická, litinová či z varného skla.

Tento základní recept můžete ještě vylepšit: Dezert na závěr posypte směsí bio květů, které ho promění v kulinářské dílo. Síla květů doladí vzhled dezertu díky chrpě, slunečnici a dalším rostlinkám, skvělou chuť podpoří skořice a vanilka. Kouzelné květy vytvoří barevnou pastvu pro oči spojením květů růže, slunečnice, chrpy a měsíčku.

Zelenina rozmanitých chutí

Hlavní přílohu při nízkosacharidovém stravování tvoří čerstvá neškrobová zelenina. Ať už si z ní připravíte salát, nebo jednohubky, případně ji ugrilujete, pro lepší zážitek z chuti se vám budou hodit různá dochucovadla.

Už princezna Maruška věděla, že sůl je nade všechno koření, proto i my se přikláníme k jejímu použití (s mírou, samozřejmě). A když si budete chtít zeleninu přece jen více ochutit, nebojte se sáhnout po vylepšených solích Sonnentor. Co třeba vyzkoušet aromatickou a pikantní středomořskou sůl s květy nebo jemnou a pestrou směs přírodní mořské soli a 12 bylin?

 

Turistika a low carb dezerty? Není problém

Pohyb na čerstvém vzduchu je v dokonalém souladu se zdravým životním stylem. Pokud máte správné vybavení a v batohu dostatek zásob, můžete se s klidem vydat na celodenní túru mimo civilizaci. A to i v případě, že se stravujete v duchu low carb či keto.

Jihočeská svačinka má totiž velký výběr dobrůtek bez přidaného cukru a dalších přísad, které vašemu tělu neprospívají. Velká část těchto výrobků je v opakovaně uzavíratelném balení, takže se nemusíte bát, že se vám v batohu vysypou. Tak co si na výlet přibalíte? Budou to keto sušenky s kakaem a skořicí, nebo low carb kuličky s kokosem a pistácií? Ať už si vyberete cokoli, pochutnáte si bez výčitek svědomí.

 

Vychutnejte si léto bez obav o své zdraví

Zdravě se můžete stravovat i během letních radovánek, a přesto si je skvěle užít. Rádi vám s tím pomůžeme. Podívejte se na naši zdravou výživu a vyberte si své favority. A zdravé léto může začít.

Přihlaste se do newsletteru

Akční nabídky a čerstvé články na váš e-mail

Chcete se dozvědět jako první o výhodných nabídkách a zajímavých článcích ze světa kosmetiky a zdravé výživy? Odebírejte náš občasný newsletter.