Jak na hygienu předškolních a mladších školních dětí

 

Zdraví našich dětí je pro nás na prvním místě a k tomu patří i správné hygienické návyky. Abychom je mohli naše ratolesti naučit, musíme nejprve sami vědět, jak na hygienu větších dětí. Projděte si nejzásadnější části dětské hygieny a rady, jak dětem osvojování hygienických návyků zpříjemnit.

Koupání dětí od A do Z

Zatímco každodenní koupání bylo dříve doktory doporučováno, dnes se od něho upouští. Častým mytím totiž můžeme zlikvidovat tzv. dobré bakterie, které zajišťují rovnováhu v pokožce. Kůži můžeme nechtěně zbavit ochranného filmu a způsobit její vysoušení a praskání.

Mluvíme tady ale o mytí těla, pro ruce platí mnohem přísnější pravidla, která uvádíme níže. Jak je to tedy s četností koupání či sprchování u dětí?

  • U dětí ve věku 5–10 let experti doporučují mytí obden. Děti se sklony k podrážděné kůži stačí vykoupat jednou za 3 dny.
  • Výjimkou jsou samozřejmě situace, kdy se dítě více zapotí, například při sportu nebo v parném létě. Tady je umytí naopak žádoucí, protože pot nedělá pokožce úplně dobře.
  • Pokud chcete ratolest mýt častěji, nepoužívejte pokaždé mycí prostředky. Čistá voda postačí

Jiné je to pak s očistou intimních partií. Její pravidelné provádění může zabránit řadě infekcí. My bychom se proto přikláněli k variantě, kdy intimní místa umyjete každý den, i když zbytek těla ne.

Mytí vlasů stačí jednou za 7 až 10 dní.

 

Správné návyky při mytí těla

Postup je stejný, jako když jste myli miminko nebo batole, a přesně tuto metodu naučte i starší dítko:

  • Postupuje se odshora dolů – začínáme obličejem, končíme u nohou, genitálie necháváme na úplný závěr.
  • Nezapomínáme na všechny možné záhyby a zákoutí (místa kolem uší, třísla, podpaží apod.).
  • U děvčat se při čištění intimních míst postupujte vždy zepředu dozadu (od genitálií ke konečníku), velmi jemně a citlivě. K odstranění mazu lze použít organické vatové polštářky.
  • U chlapců je třeba omýt okolí penisu a šourku, v tomto věku už můžete opatrně přetáhnout a očistit předkožku.

Vhodné mycí prostředky

Mnoho studií prokázalo, že v dobách, kdy lidé žili víc v souladu s přírodou, měli lepší imunitu. Současná agresivní mýdla a šampony totiž ničí kožní mikrobiom, který je pro silný imunitní systém nezbytný. Z tohoto důvodu se dnes stále více produktů vyrábí z přírodních složek, které jsou pro jemnou dětskou kůži to pravé.

Tip od INVE Beauty: Vyzkoušejte BIO mycí gel Dodie bez obsahu mýdla a sulfátů, který šetrně čistí a zároveň pečuje o citlivou pokožku dětí.

Pokud se vaše dítko při koupání neobejde bez pěny, vsaďte také na přírodní a dermatologicky testovanou variantu. S množstvím to ale ani tak nepřehánějte, odborníci radí používat jen dvě lžičky.

Co se šamponů týká, platí stejné pravidlo: čím více přírodních složek a méně umělých, tím lépe. Velké množství těchto mycích přípravků pro děti je tzv. 2 v 1, takže je můžete použít na tělo i vlásky. My doporučujeme například tělový a vlasový gel Mustela s biologicky odbouratelným složením.

Ještě jeden mycí tip od INVE Beauty: Přečtěte si, jak na to, aby péče o dětské vlásky byla bez slziček.

Umytím to nekončí

Kůže by se měla sušit velice jemným třením, u dětí s citlivou pokožkou pak spíše přikládáním ručníku nebo osušky. Nezapomínejte vysušit všechna místečka, kde by se mohla vlhkost držet a způsobit vznik plísní. Zejména partie mezi a pod prsty na nohou jsou k tomuto náchylné. Dítě by mělo mít svůj vlastní ručník a s nikým ho nesdílet.

Nezapomínejte ani na důkladnou hydrataci, zvláště v případě častějšího mytí. Zabráníte tak zarudnutí, svědění a přecitlivělosti. Opět se přikláníme k šetrným organickým variantám, mezi něž patří například Mustela dětské hydratační tělové mléko s organicky pěstovaným avokádem.

Správná hygiena rukou doma i venku

Mytí rukou je pro zdraví opravdu zásadní. I když si s dětmi ruce od malička umýváte několikrát denně, najednou přijdou do věku, kdy je začne tato činnost „otravovat“. Nepolevujte a snažte se, aby pochopili skutečný význam mytí rukou. Formou hry jim předveďte, jak se šíří bacily, které z rukou neumyjí.

Jak na správné mytí rukou?

  • Obecně platí, že ruce je třeba mýt v průměru osmkrát denně, zejména před jídlem, po použití toalety nebo po styku se zvířaty.
  • Správný postup mytí rukou, který stanovila Světová zdravotnická organizace, je běžně dostupný na internetu.

A na hygienu rukou nezapomínejte ani mimo domov. Mějte vždy v kapse nebo tašce dětské čisticí ubrousky a naučte i své ratolesti nosit tyto šikovné pomocníky stále u sebe.

 

Jak na čištění zubů

Čištění zubů je jeden z hygienických návyků, které děti příliš nebaví, můžete ale zkusit z rituálu udělat zábavu – barevnými zubními kartáčky počínaje a posloucháním veselých písniček během čištění konče. Dětem ale vždy vysvětlete, proč je důležité mít zdravé zuby.

Že se zuby mají čistit dvakrát denně, určitě víte, ale znáte správnou techniku u dětí?

  • Čištění zubů by mělo začínat na kousacích ploškách a končit na vnitřních stranách zubů.
  • Nejprve se čistí horní zoubky, potom spodní.
  • Na kousacích ploškách se kartáček pohybuje tam a zpět, na vnější straně krouživě. V této fázi by dítě mělo mít zuby „skousnuté“.
  • Vnitřní plocha zubů se čistí směrem od dásně k zubu.

Tip od INVE Beauty: Věděli jste, že zubní kartáček byste měli měnit každé dva měsíce, ale také po každém prodělaném onemocnění?

 

Další hygienické návyky, které děti naučit

Osobní hygiena zahrnuje i další činnosti:

  • česání vlasů,
  • stříhání nehtů,
  • výměna spodního prádla,
  • používání kapesníků.

U všech těchto úkonů dbejte na to, aby se děti postupně osamostatnily. Začít můžete třeba tím, že je necháte vybírat si čisté spodní prádlo a to použité dát do koše na špinavé prádlo.

Stříhání nehtů si zpříjemněte hudbou, zpěvem nebo vyprávěním, a hlavně použitím bezpečných nůžek.

Česání vlasů usnadní kartáče Wet Brush Kids speciálně navržené tak, aby jemně uvolnily uzly na suchých i mokrých vlasech, aniž by tahaly nebo škubaly. Navíc skvěle padnou i do menší dětské ruky.

Tip od INVE Beauty: Skvělý způsob, jak naučit děti hygienickým návykům zábavnou formou, je pojmout to jako týdenního „bobříka hygieny“, za jehož splnění následuje medaile, odznak nebo diplom.

Veďme děti ke zdraví společně

Zásadním krokem k osvojení správných hygienických návyků je, aby rodiče, sourozenci a prarodiče šli příkladem. Myslete také na to, že dítě musí pochopit, co je to osobní hygiena a proč je důležitá. A v neposlední řadě používejte kvalitní a šetrné prostředky. Vyberte si je na našem e-shopu.

Přihlaste se do newsletteru

Akční nabídky a čerstvé články na váš e-mail

Chcete se dozvědět jako první o výhodných nabídkách a zajímavých článcích ze světa kosmetiky a zdravé výživy? Odebírejte náš občasný newsletter.